Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR) a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiţii în valoare de 15 milioane de euro, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic si creşterea competitivităţii, în paralel cu alinierea la cele mai noi cerinţe şi recomandări în domeniul protecţiei mediului, scriu reprezentanţii companiei într-un raport publicat marţi la Bursă.
„În ultimii 20 de ani, am implementat un program complex de investiţii pentru transformarea Alro într-un producător de aluminiu cu valoare adăugată mare şi foarte mare, ale cărui operaţiuni au un impact redus asupra mediului înconjurător”, spune Gheorghe Dobra, director general al Alro.
În urma aprobării revizuirii Programului de Investiţii Alro 2023 în Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor, grupul a aprobat demararea în acest an a unei investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a sistemului de alimentare cu energie electrică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în incinta Alro, în conformitate cu strategia privind reducerea emisiilor de carbon aferente proceselor sale.
„Proiectele pe care le demarăm acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantităţi de energie regenerabila atât de necesara activităţii companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operaţiunile noastre din turnătorie. Cel de-al treilea obiectiv ne va susţine strategia pe termen lung şi eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienţi şi de produse în concordanţă cu cerinţele pieţei”, adaugă Gheorghe Dobra.
După implementarea proiectului, constând în instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1500 KW şi a două staţii de încărcare, Alro va utiliza întreaga cantitate de energie produsă, ceea ce va contribui la majorarea procentului de energie verde utilizată în procesele tehnologice şi la reducerea impactului de carbon al acestora, promovând astfel producţia de aluminiu verde (green aluminium).
Alro a trecut pe pierdere de 164 de milioane de lei în S1/2023, de la un profit de 15,3 milioane de lei în intervalul similar de anul trecut. Totodată, scăderea preţurilor pe piaţa aluminiului şi închiderea unei rafinării au redus cifra de afaceri cu 25% la 1,55 miliarde de lei.
Compania este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa în funcţie de capacitatea de producţie. Cu o capitalizare de un miliard de lei, societatea este deţinută în proporţie de 54,2% de grupul rus Vimetco, urmat de Pavăl Holding (23,2%) şi Fondul Proprietatea (10,2%). Acţiunile ALR s-au depreciat cu 4% anul acesta, pe un rulaj de 9,3 milioane de lei, potrivit BVB