Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de ambalaje Promateris, cu familia Paval în acţionariat, a raportat pierderi de 2,4 mil. lei în 2023, de la un profit de 2,8 mil. lei în anul anterior

Bursă. Producătorul de ambalaje Promateris, cu familia...

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 19:21 127

Producătorul de ambalaje biodegradabile şi compostabile Promateris (simbol bursier PPL) a anunţat o cifră de afaceri de 139,1 de milioane de lei, în scădere cu 18% faţă de 2022, respectiv o pierdere netă de 2,4 mil. lei, de la un profit net de 2,8 mil. lei în anul anterior.

EBITDA companiei a scăzut cu 20% de la an la an, până la 14,4 mil. lei, iar rezultatul din exploatare a fost cu 63% mai mic, de 3,4 mil. lei.

„Anul 2023 a început dificil, cu incertitudine şi o contractare a cererii, exercitând presiune asupra companiilor de producţie din România, care au înregistrat o scădere a volumului de activitate cu până la 5%. In contextul unui an plin de provocări pentru industria producătoare, Promateris a avut un T4 foarte bun, în care am accelerat redresarea începută în T3, depăşind estimările noastre pozitive pentru S2. Am observat îmbunătăţiri ale marjelor prin scăderi de costuri şi eficienţe operaţionale, prin integrarea pe vertical a productiei de granule bio şi, în general, prin evoluţia bună a programului nostru investiţional în valoare totală de 8 milioane de euro pentru 2023”, spune Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Din consiliul de administraţie al Promateris fac parte Karina Pavăl, vicepreşedinta Paval Holding, vehicul de investiţii al fraţilor Pavăl, proprietarii Dedeman, Mihai Pogonaru, membru fondator al Central European Financial Services şi Matei Dimitriu, reprezentant al Circular Solutions.

„Suntem mândri de implementarea cu succes a noii noastre linii de business - BioMateris - prin care devenim prima companie din regiunea CEE a Europei care produce materie primă pe bază de amidon de porumb, adresată producţiei de ambalaje biodegradabile şi compostabile. Prin această linie de business reuşim atât să internalizăm producţia proprie de materie primă şi implicit să ne îmbunătăţim marjele, dar şi să deschidem o nouă piaţă prin vânzarea producţiei BioMateris către alţi producători locali şi europeni. De asemenea, tot in T3, am finalizat procesul de dezinvestire a divizie de granule PVC prin vanzarea echipamentelor de producţie. Această vanzare marchează un pas important în atingerea obiectivelor noastre de sustenabilitate şi orientarea totală către producţia de ambalaje cu amprentă redusă de carbon”, adaugă Tudor Georgescu.

Promateris are 258,3 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 34,5% de Florin Pogonaru, în timp ce Paval Holding deţine 24% din acţiuni, iar Nord SA are 21,1%. Acţiunile PPL înregistrează o scădere de 5,3% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 42.700 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO