Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Romaero angajează servicii juridice pentru a fi reprezentată în litigiile cu Hidroelectrica

Bursă. Romaero angajează servicii juridice pentru a fi...

Autor: Tibi Oprea

13.02.2024, 14:08 1132
Romaero (simbol bursier RORX), societatea de stat care fabrică piese şi repară avioane civile şi militare şi care recent şi-a cerut insolvenţa ca urmare a situaţiei economico-financiară precară, a suplimentat ordinea de zi a acţionarilor din 26 februarie cu puncte care se referă la contractarea de servicii juridice.
 
„Aprobarea achiziţionării de servicii juridice în scopul reprezentării ROMAERO S.A. în litigiile ce au legătură cu demersurile Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. de recuperare a creanţelor, respectiv cu acţiunile SCPEJ Coşoreanu şi Asociaţii”, se arată în convocator.
 
Totodată, compania cere acţionarilor să aprobe numirea societăţii Auditor Financiar SARRA SRL ca auditor financiar şi fixarea duratei contractului de audit pentru o perioadă de trei ani, respectiv achiziţionarea de servicii juridice în scopul obţinerii unei opinii privind modalităţile de recuperare conform dispoziţiilor Curţii de Conturi a României.
 
„Aprobarea aplicabilităţii şi ducerii la îndeplinire a prevederilor Legii nr. 296 din 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, modificată prin OUG nr. 115 din 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene”, este un alt punct de pe ordinea de zi.
 
În aceeaşi adunare se va desemna auditorul special pentru Romaero care va conduce activitatea debitoarei în procedura insolvenţei, remuneraţia acestuia şi sursa plăţii acestuia. Vezi aici mai multe clarificări aduse de Ministerul Economiei, acţionar majoritar al Romaero.
 
În ultimul trimestru al anului 2023, a fost un cumul de trei factori care au dus la cererea de intrare în insolvenţă – executarea unei garanţii de către Hidroelectrica, un proces pierdut cu un fost client căruia compania ar fi trebuit să îi plătească 17 milioane de dolari despăgubire şi o solicitare din partea CEC de rambursare anticipată a creditului.
 

Romaero este evaluată la 111 mil. lei de investitorii de la Bursa de la Bucureşti, după o scădere de 41% a acţiunilor în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 270.000 de lei. Acţiunile RORX au fost suspendate de la tranzacţionare pe 17 ianuarie ca urmare a procedurii insolvenţei. Compania este controlată în proporţie de 56,7% de statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în timp ce SIF Muntenia deţine 32,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea deţine 18,9%, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO