Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transelectrica semnează încă un contract cu Ministerul Energiei de finanţare prin Fondul pentru Modernizare. Compania atrage 48 mil. euro

Bursă. Transelectrica semnează încă un contract cu...

Autor: Eduard Ivanovici

20.02.2024, 13:06 464

Compania naţională de transport de energie electrică Transelectrica (simbol bursier TEL) a obţinut marţi, 20 februarie o finanţare nerambursabilă în valoare de 48 de milioane de euro prin intermediul celui de-al zecelea contract de finanţare prin Fondul de Modernizare, semnat cu Ministerul Energiei.

Proiectul-pilot DigiTEL Green – Retehnologizare staţia 220/110/20kV Mostiştea din judeţul Călăraşi reprezintă un efort investiţional în acord cu politicile şi directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor soluţii tehnologice şi echipamente de ultimă generaţie care să contribuie la reducerea amprentei ecologice, potrivit unui raport de la BVB.

Marţi, la ora prânzului, acţiunile TEL se apreciau cu 1,6%, pe un rulaj de 153.000 de lei, ducând evoluţia de la început de an la 3%, pe tranzacţii de 46 mil. lei.

„Inclusă în Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investiţia din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurător şi la tranziţia către o infrastructură energetică sustenabilă şi eficiente”, scriu reprezentanţii companiei de stat.

Odată cu semnarea contractului pentru retehnologizarea staţiei Mostiştea, Transelectrica are zece proiecte cu finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de peste 470 milioane de euro. Staţia Mostiştea este al doilea proiect de retehnologizare a unei staţii în concept digital, după Staţia Alba 2 Iulia, proiect care beneficiază de asemenea de finanţare prin FM.

Transelectrica a înregistrat un profit net de 206 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2023, în scădere cu 51% an/an, şi venituri de 3,3 miliarde de lei, minus 32%. Societatea îşi va publica situaţiile anuale preliminare pe 28 februarie.

La BVB, acţiunile TEL sunt pe plus cu 32% în ultimul an, pe un rulaj de 124 de milioane de lei şi o capitalizare de 2,3 miliarde de lei. Indicii BET şi BET-NG afişează dinamici de 28%, respectiv 23% în aceeaşi perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO