Burse - Fonduri mutuale

Bursele din Ungaria şi Polonia sunt performerele regiunii. România mai are de recuperat o pierdere de 3,5%

Bursele din Ungaria şi Polonia sunt performerele...

Autor: Roxana Pricop

29.03.2016, 00:02 224

Indicii burselor din Budapesta şi Varşovia au raportat cele mai mari creşteri din regiune în acest an, de 6,3%, respectiv 4%, fiind mai puţin afectate de corecţiile agresive care au cuprins pieţele financiare în ianuarie.

La Bucureşti, indicele BET, principala referinţă a bursei, are un minus de 3,5%, după ce în prima lună din an a pierdut peste 10% din valoare.

Din rândul acţiunilor incluse în indicele BET, acţiunile Banca Transilvania au adus cel mai ridicat randament, de 9%, şi cele ale grupului de distribuţie Electrica, care au avansat cu circa 2%.

La polul opus se situează acţiunile Nuclearelectrica şi cele ale BRD cu scăderi de peste 14% în acest an. Indicele BET include evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe bursa de la Bucureşti.

Evoluţia bursei locale este mai corelată cu cea a burselor din Europa de Vest, respectiv cu bursa germană, şi cu cea a burselor americane decât cu evoluţia burselor din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Indicele DAX, al bursei germane, are un minus de 8,3% în acest an, o pierdere similară raportând şi indicele bursei franceze CAC 40. Peste Ocean, indicele american S&P 500 are un minus de 0,3%, în timp ce indicele Dow Jones are un câştig modest de 0,5%.

25 şi 28 martie, bursele occidentale au fost închise ca urmare a sărbătorii Paştelui catolic, în timp ce la Bucureşti ringul a fost deschis.

Investitorii de la bursa din Bucureşti vor sărbători Paştele ortodox pe 2 mai, când ringul va fi închis.

Ascensiunea bursei de la Budapesta, care se situează în topul performanţelor din regiune, se datorează pe de o parte aprecierii puternice a acţiunilor OTP Bank şi ale grupului petrolier Mol, care deţin o pondere ridicată în principalul indice bursier BUX, dar şi graţie aşteptărilor investitorilor că agenţia de rating Moody’s ar putea ridica ratingul de ţară al Ungariei până la investment grade.

De pe bursa poloneză, acţiunile grupului energetic PGE şi cele ale grupului de minerit KGHM au adus printre cele mai mari randamente, de 8% şi respectiv de 17% în acest an. Acţiunile PGE şi cele ale KGHM deţin o pondere cumulată de 12% din indicele WIG 20, principala referinţă a bursei poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO