Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Administratorii de investiţii părăsesc Moscova pe bandă rulantă şi închid fondurile cu expunere pe companii ruseşti

Business Internaţional. Administratorii de investiţii...

Autor: Eduard Ivanovici

10.05.2022, 07:21 438

♦ Noile măsuri arată că izolarea Moscovei de pieţele financiare internaţionale va deveni o constantă.

Mai mulţi administratori de fonduri – printre care se numără Danske, Nordea şi Jupiter – au luat măsuri privind închiderea fondurilor expuse masiv pe Rusia, semn că investitorii nu se aşteaptă ca ţara să se realăture pieţelor globale în anii următori, conform cotidianului financiar britanic Financial Times.

Majoritatea fondurilor care deţin titluri ruseşti au fost îngheţate începând cu luna martie, la scurt timp de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Măsurile au blocat investiţii în valoare de miliarde de dolari după ce au fost închise pieţele din Moscova, iar preţurile activelor offshore s-au prăbuşit.

Divizia de investiţii a Danske Bank, principala bancă daneză, a declarat că, spre sfârşitul lunii aprilie, a început să îşi lichideze cele trei fonduri cu expunere pe Rusia şi Europa de Est. „Nu considerăm că redeschiderea fondurilor se află în interesul acţionarilor, aşa că nu vom realiza acest lucru“, a spus Danske, adăugând că valoarea activelor fondurilor este joasă şi are şanse mici de creştere în viitorul apropiat, în timp ce costul lichidării va fi suportat de către bancă.

Nordea Funds, parte a celei mai mari bănci din nordul Europei, sus­ţine că va efectua un exit pe toate investiţiile asociate cu Rusia şi îşi va lichida fondul cu expunere pe respectiva ţară.

„Depinzând de situaţia din piaţă şi de restricţii, va dura destul de mult timp până să vindem toate deţinerile fondului“, explică Nordea Funds.

În Regatul Unit, administratorul de fonduri Jupiter spune că a depus cerere de închidere a fondului Emerging Europe, urmând să îl lichideze odată ce va primi aprobare din partea autorităţilor de regle­mentare. Totodată, Swedbank din Suedia a anunţat că nu va mai oferi acces la fondul cu expunere pe Rusia şi va renunţa la activele sale ruseşti odată ce piaţa îi va permite.

Printre managerii de active care şi-au îngheţat fondurile expuse pe Rusia de la declanşarea războiului la sfârşitul lunii februarie se numără JPMorgan, BlackRock, Amundi, UBS, BNP Paribas şi Abrdn.

MOEX, indicele de referinţă al bursei moscovite, a scăzut cu 38% în 2022, conform Investing.com. Stoxx 600, indicele care acoperă 600 de companii din economii precum Regatul Unit, Austria, Norvegia şi Belgia, s-a depreciat cu 14% în aceeaşi perioadă. Declinurile din ultimele 12 luni ajung la 5%, respectiv 35%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO