Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Aurul încheie cea mai bună săptămână de aproape un an, plus 3%. Cererea, stimulată de atacurile lansate asupra Ucrainei

Business internaţional. Aurul încheie cea mai bună...

Autor: Eduard Ivanovici

07.03.2022, 00:03 149

Aurul se îndrepta vineri către cea mai mare creştere săptămânală din mai 2021, evoluţie alimentată de cererea pentru active de refugiu, într-un moment în care armata Federaţiei Ruse înteţeşte atacurile lansate asupra Ucrainei. Vineri, la 15:30, ora României, aurul spot creştea cu 3% pe parcursul ultimelor cinci zile, conform Investing.com.

Preţul metalului preţios a crescut pe măsură ce titlurile de trezorerie din Statele Unite pe 10 ani au ajuns la minimul ultimilor doi ani, la scurt timp după ce Rusia a bombardat centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare de acest fel din Europa. Investitorii evaluează în aceste momente efectele economice ale invaziei de la nord de graniţă, care şi-ar putea pune amprenta asupra preţurilor energiei, cerealelor şi metalelor. Mai mult, preţul ridicat al petrolului a creat un nou val de temeri asociate creşterii economice la nivel global şi trendului inflaţionist.

Vineri, la 15:30, ora României, aurul înregistra un avans de 0,75%, unii investitori decizând între timp să cumpere lingouri de aur ca mijloc de tezaurizare. De asemenea, săptămâna trecută, ETF-urile (fondurile tranzacţionate la bursă) cu expunere pe aur au înregistrat intrări nete de circa 34 de tone, potrivit Bloomberg. 

Totodată, piaţa anticipează intens înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale din SUA, schimbările urmând să aibă loc încă din luna martie. Recent, preşedintele Fed, Jerome Powell, a reafirmat că banca centrală va începe luna aceasta o serie de majorări ale dobânzii de referinţă, într-un efort de reducere a celei mai ridicate inflaţii din ultimele patru decade. El a menţionat că invazia Ucrainei înseamnă că instituţia se va mişca „cu atenţie” în acest sens. Cu o oră înaintea şedinţei de tranzacţionare de vineri de pe Wall Street, contractele futures pe aur creşteau cu 0,5%.

Conform Bloomberg, paladiul – metal esenţial pentru convertoarele catalitice ale automobilelor – a crescut săptămâna trecută cu 19%. Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO