Burse - Fonduri mutuale

Călburean, proprietarul Dafora: Piaţa locală e mai slabă decât anul trecut, încercăm să ieşim pe pieţele externe

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora Mediaş : Dacă semnăm contractele cu Ucraina, Bulgaria şi vom mai reuşi să contractăm şi în ţară facem bugetul pe foraj. Trimestrul patru al anului este mai problematic. Ca şi cifră de afaceri, la jumătatea anului suntem cam pe la acelaşi nivel ca anul trecut. Mie mi se pare că piaţa de foraj şi construcţii este mai slabă ca anul trecut. Nu mă aştept la o revenire a acestora. Mă aşteptam la o revenire în primăvară. Atunci am încercat să fiu realist pentru că mă gândeam că nu ne putem permite şi al doilea an de criză, optimist nu mai sunt de mult.

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora Mediaş : Dacă semnăm contractele cu Ucraina, Bulgaria şi vom mai reuşi să contractăm şi în ţară facem bugetul pe foraj. Trimestrul patru al anului este mai problematic. Ca şi cifră de afaceri, la jumătatea anului suntem cam pe la acelaşi nivel ca anul trecut. Mie mi se pare că piaţa de foraj şi construcţii este mai slabă ca anul trecut. Nu mă aştept la o revenire a acestora. Mă aşteptam la o revenire în primăvară. Atunci am încercat să fiu realist pentru că mă gândeam că nu ne putem permite şi al doilea an de criză, optimist nu mai sunt de mult.

24.06.2010, 23:32 247

Principalii concurenţi ai Dafora sunt Foraj Sonde Craiova(FOSB), a fraţilor Cristescu, şi Foraj Sonde Mureş (FOSP),controlată de omul de afaceri Vasile Aron.

Dafora a reuşit recent să atragă prima lucrare de foraj cu oinstalaţie nemţească pe care a cheltuit 16 mil. euro în 2007,lucrările realizându-se la o sondă deţinută de Petrom în zonajudeţului Bacău.

"Sunt numai doi clienţi în România care investesc pe acestsector, Romgaz şi Petrom, şi din ce în ce mai puţin. Acum doi aniRomgaz a avut sub 20% din afacerile Dafora, iar anul trecut vreo40%, iar pentru Petrom n-am mai lucrat în ultimul an. Acesta esteprimul foraj pentru Petrom din ultimul an. Înainte mai erau şiinvestitori străini. Cred că lucrarea pe care o facem este cea maigrea lucrare de foraj a Petrom de anul acesta", spune Gheorghe Călburean.

Dafora a investit în perioada de boom economic din 2006-2008circa 35-40 mil. euro în echipamente pentru foraj, finanţareaprincipală realizându-se cu credite bancare, astfel că este destulde îndatorată. La finele lunii martie 2010, Dafora avea datoriitotale de 290 mil. lei (69 mil. euro), în condiţiile în carevaloarea activelor se ridica la 463 mil. lei (110 mil. euro).Datoriile mari au determinat şi costuri financiare ridicate pentruDafora, care i-au afectat profitabilitatea în ultimii ani.

"Noi ne-am bugetat pentru acest an pe foraj vreo 150 mil. lei(36 mil. euro). La ce dotare avem acum putem face lucrări pe forajde 50 mil. euro fluierând. Cu personal adecvat cred că putem dublacifra, adică 60-70 mil. euro", a precizat Călburean. Potrivit lui,compania încearcă să suplinească lipsa lucrărilor de pe plan internprin atacarea mai puternic a pieţelor din regiune.

"Vrem să ieşim afară în ţările din jurul nostru, Ungaria,Bulgaria, Kuweit. În Ucraina suntem foarte aproape de a semna uncontract, în Bulgaria până la sfrârşitul acestei luni ar trebui săprimim un răspuns. In Irak, poate în partea de nord care pare maisigură să mergem", spune proprietarul Dafora.

Pieţele nu-şi revin, dar bugetul erealizabil

Omul de afaceri spune că Dafora are şanse să-şi realizezeindicatorii propuşi pentru acest an, dar este pesimist în ceea cepriveşte o revenire a sectoarelor pe care activează compania.

Compania şi-a bugetat pentru acest an venituri totale de 240mil. lei (57 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul trecut, şiun profit net de 12,3 mil. lei (2,9 mil. euro), de nouă ori maimare faţă de cel din 2009.

"Dacă semnăm contractele cu Ucraina, Bulgaria şi vom mai reuşisă contractăm şi în ţară facem bugetul pe foraj. Trimestrul patrual anului este mai problematic. Ca şi cifră de afaceri, lajumătatea anului suntem cam pe la acelaşi nivel ca anul trecut. Miemi se pare că piaţa de foraj şi construcţii este mai slabă ca anultrecut. Nu mă aştept la o revenire a acestora. Mă aşteptam la orevenire în primăvară. Atunci am încercat să fiu realist pentru cămă gândeam că nu ne putem permite şi al doilea an de criză,optimist nu mai sunt de mult", spune Gheorghe Călburean.

El resimte lipsa de lucrări şi pe sectorul construcţiilor, undespune că statul întârzie foarte mult plăţile şi toate investiţiileîn infrastructura de apă şi canal cu fonduri europene nufuncţionează. Dafora în colaborare cu Hidroconstrucţia au câştigatmai multe contracte de reabilitare a insfrastructurii de apă şicanal în Mediaş şi în oraşele Agnita şi Dumbrăveni, valoareacontractelor ridicându-se la circa 90 mil. lei (21,4 mil.euro).

"Nu am niciun conflict cu fraţii Cristescu"

Proprietarul Dafora spune că nu este în conflict cu fraţiiCristescu, deşi în ultimele luni între cele două părţi a existat unduel public, inclusiv prin raportări la Bursă.

Fraţii Marius şi Emil Cristescu, doi dintre cei mai puterniciindustriaşi locali, au intrat pe piaţa de foraj prin achiziţia a4-5 firme de foraj şi le-a comasat în ceea ce este astăzi ForajSonde Craiova, principalul concurent al Dafora. Compania a avutanul trecut afaceri de 85,8 mil. lei (20 mil. euro), la jumătatefaţă de Dafora, şi un profit de 5,7 mil. lei (1,35 mil. euro), decirca trei ori mai mare decât firma lui Călburean.

Cei doi au achiziţionat la începutul anului trecut un pachet depeste 5% din acţiunile Dafora Mediaş prin intermediul Foraj SondeCraiova, iar mai apoi au intrat în conflict cu Călburean după ce ausolicitat informaţii privind contractele Dafora cu celelaltecompanii din grupul controlat de Călburean. Mai mult, fraţiiCristescu au cerut recent divizarea Dafora, invocând faptul căactivitatea companiei pe sectorul construcţiilor mănâncă profitulsegmentului de foraj.

"Eu n-am niciun conflict cu fraţii Cristescu, poate ei au cumine. Îi văd că apar cu declaraţii legate de Dafora, dar eu n-amniciun conflict cu Foraj Sonde Craiova. În primul rând ei aucumpărat acţiuni Dafora cu o firmă concurentă, nu cu una deinvestiţii. Nu ştiu de ce au cumpărat, poate ca să înveţe meseriede la noi. Este o strategie a lor, au luat 5% şi după care încep săne şicaneze ca să obţină anumite informaţii", spune Călburean.

Potrivit lui, toate informaţiile intra-grup pe care le cerfraţii Cristescu sunt date de auditor, dar aceştia mai cer cafazele tuturor contractelor încheiate de Dafora să fie supuseaprobării AGA, care nu se practică nicăieri şi consideră că aceştiaîşi pierd timpul atacând hotărârile în instanţă.

Colaborează cu Vasile Aron şi Tender

Proprietarul Dafora este în relaţii bune cu Vasile Aron, caredeţine unul dintre principalii concurenţi ai societăţii, ForajSonde Mureş (FOSP) şi pe care spune că îl cunoaşte încă de când aterminat facultatea. Cei doi şi-au vizitat reciproc instalaţiile deforaj pe care au cheltuit sume importante.

"Şi noi am fost la Foraj Sonde Mureş să le vedem instalaţiile deforaj. Mi se pare corect să-l invit şi eu să le vadă pe alenoastre. Pe Vasile Aron îl cunosc de când am terminat facultatea.Am lucrat împreună în cadrul centralei Romgaz-ului, fiecare pe altăpoziţie", povesteşte Călburean.

Călburean este în relaţii bune şi cu omul de afaceri OvidiuTender, care deţine firma de prospectare geologică ProspecţiuniBucureşti (PRSN). Aceştia încearcă să vândă la pachet servicii dindomeniul forajului prin companiile pe care le controlează,respectiv Dafora Mediaş şi Condmag Braşov (COMI), care oferăservicii conexe cu firma lui Tender, Prospecţiuni.

Călburean spune că ia în considerare atragerea de finanţare depe Bursă, dar condiţiile din prezent nu-i permit acest lucru."Ne-am gândit să facem majorare de capital, dar perioada nu estefavorabilă. Preţul acţiunilor Dafora este mult sub valoarea lorreală. Dacă Dafora va trece peste 100 mil. euro capitalizare, nevom gândi la acest lucru", a conchis omul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO