Burse - Fonduri mutuale

Când creşterile dor: Investitorii care au pariat în ultimele luni că acţiunile Tesla vor scădea au pierdut peste 8,4 mld. dolari din ianuarie încoace

Elon Musk, directorul general al Tesla

Elon Musk, directorul general al Tesla

Autor: Tibi Oprea

19.02.2020, 19:30 2023

♦ Impulsul celor care tranzacţionează în lipsă vine şi din faptul că acţiunile Tesla au fost volatile în trecut, dându-le portiţe de câştig din când în când.

Investitorii care au pariat în ultimele luni că acţiunile Tesla vor scădea au avut pierderi de peste 8,4 miliarde de dolari, întrucât de la începutul anului 2019 încoace producătorul american de autoturisme electrice aproape şi-a triplat valoarea bursieră, scrie Wall Street Journal. 

Mulţi dintre aceşti investitori sunt short sellers, adică cei care împrumută titluri şi le vând în lipsă în speranţa de a face profit prin cumpărarea ulterior la un preţ mai mic şi marcarea diferenţei. Anul trecut, vânzătorii în lipsă au pierdut 2,9 miliarde de dolari în urma pariurilor că Tesla va scădea.

Doar în luna ianuarie din 2020 aceştia au pierdut 2,4 miliarde de dolari după ce Tesla a înregistrat un şir de câştiguri zilnice de miliarde de dolari, potrivit datelor S3 Partners. Însă pierderile au fost mai abrupte în luna februarie, când compania a înregistrat avansuri mai mari într-o singură şedinţă.

Acţiunile Tesla au atins un maxim istoric la închiderea şedinţei din 4 februarie, de 887,06 dolari pe acţiune, şi, deşi de la acea şedinţă acţiunile au mai scăzut, în prezent se tranzacţionează din nou în jurul valorii de 800 de dolari pe acţiune.

Pe 4 februarie, acţiuni în valoare de aproape 55 de miliarde de dolari şi-au schimbat proprietarii în ceea ce a fost cel mai mare rulaj pe o singură acţiune din ultimii cel puţin 20 de ani. Elon Musk, directorul general al Tesla, i-a ademenit pe vânzătorii în lipsă în principal prin prezenţa sa deja controversată în social media, despre care fanii şi cei mai răutăcioşi deopotrivă o consideră o parte importantă a misticismului companiei.

La începutul lunii februarie 2020, Elon Musk a postat trei emoticoane flăcări pe Twitter după ce acţiunile companiei au înregistrat un raliu la bursă, gest care i-a invitat pe unii short selleri să ia poziţii în piaţă, asta după ce în 2018 Musk a afirmat pe aceeaşi reţea de socializare că short sellerii sunt “distrugători de valoare” şi că vânzarea în lipsă ar trebui să fie ilegală.

Potrivit Wall Street Journal, unul dintre motivele aprecierii puternice a acţiunilor Tesla este chiar “durerea” celor care tranzacţionează în lipsă, în contextul în care creşterea preţurilor îi forţează pe aceştia să cumpere acţiuni mai scumpe decât le-au împrumutat si să marcheze pierderi. Însă aceste pierderi devin automat câştigurile altora.

Impulsul celor care tranzacţionează în lipsă vine şi din faptul că acţiunile Tesla au fost volatile în trecut, dându-le portiţe de câştig din când în când. De exemplu, în iunie 2019, Tesla înregistrease un minim istoric de 178,97 dolari pe acţiune pe fondul îngrijorărilor legate de abilitatea lui Elon Musk de a-şi pune în aplicare planurile ambiţioase, în contextul în care compania pe care o conduce a ratat numeroase ţinte financiare şi de producţie.

“Aceasta este o companie producătoare de maşini, da, una high-end, dar tot o companie de automobile, cu aceleaşi marje ca cele ale altor producători auto”, a spus James Chanos, un short seller care conduce hedge fund-ul Kynikos Associates la New York şi care a pariat pe scăderea preţului acţiunilor Tesla în ultimii peste şase ani.

Chanos, care a spus că profiturile recente pe care le-a raportat compania pot fi atribuite vânzărilor de credite fiscale, mai degrabă decât câştigurilor din vânzările de maşini, afirmă că nu se va opri să vândă în lipsă în ciuda pierderilor pe care le-a înregistrat la începutul acestui an.

La polul opus, fondul Global Growth Companies Fund, administrat de Hyperion Asset Management, care a livrat investitorilor un randament de 28% în ultimii trei ani, a cumpărat acţiuni Tesla cu puţin timp înainte ca acestea să înregistreze un raliu considerabil. Hyperion gestionează 5,24 miliarde dolari prin trei fonduri şi în general face investiţii pe 10 ani, ceea ce înseamnă ca pariul fondului care mai are în portofoliu acţiuni Microsoft, Amazon şi Visa este pe termen lung.

De la începutul anului 2020, Tesla înregistrează la Nasdaq, bursa companiilor din tehnologie, un avans de 91,2%, ceea ce înseamnă că valoarea bursieră a companiei aproape s-a dublat în această perioadă, în timp ce de la începutul anului 2019 încoace, acţiunile Tesla s-au apreciat la New York cu 140,4%, compania ajungând la o capitalizare de 145 miliarde dolari.

La începutul lunii ianuarie, Tesla a devenit cel mai bine evaluat producător de maşini din istoria SUA, depăşind evaluarea maximă a Ford din 1999, în timp ce valoarea bursieră a companiei depăşeşte acum valoarea cumulată a altor trei companii de top din industrie, respectiv Ford, General Motors şi Fiat Chrystler.

Pe de altă parte, ca urmare a aprecierii puternice a companiei la Bursă, ţinta de preţ a acţiunilor a fost ridicată în ultimele luni de câteva ori. Cel mai recent, analistul Adam Jones de la banca americană Morgan Stanley a ridicat din nou ţinta de preţ a acţiunilor, de la 650 de dolari (valoare peste care se tranzacţionează deja) la 1.200 dolari pe acţiune, adică cu circa 50% peste preţul de tranzacţionare de vineri. La această previziune, valoarea de piaţă a companiei ar ajunge la circa 220 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO