Burse - Fonduri mutuale

Capitalizarea Bursei a depasit 20 mld. de euro

08.02.2006, 21:02 13

Interesul ridicat pentru actiunile BRD a impulsionat ieri toata piata, care a inregistrat o crestere de peste 2%. Capitalizarea Bursei a trecut ieri pentru prima data de pragul de 20 de miliarde de euro, in timp ce valoarea de piata a Petrom, cea mai mare companie de la Bursa, a sarit de 10 miliarde de euro.

SIF-urile insa, care detin pachete importante in cadrul BRD, au avut cresteri in medie de 0,3%, pe fondul unor volume sub media de la inceputul anului, desi o crestere a actiunilor BRD inseamna automat si o crestere a valorii portofoliilor SIF.

"Intensitatea cu care s-a manifestat efectul cresterii actiunilor BRD asupra SIF-urilor nu e deloc cea la care ma asteptam. Ceea ce inseamna ca pe termen scurt ar fi normala o crestere cu 2-3% a SIF-urilor pe seama ultimelor evolutii ale BRD", considera Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker.

"O posibila explicatie pentru faptul ca SIF-urile nu au tinut pasul acum cu BRD este ca SIF-urile au crescut destul de mult cand dinamica actiunilor bancii nu era aceeasi. Apoi, pe BRD se vede clar ca intra mult mai multi bani din afara decat mai intra pe SIF-uri. Rezultatele financiare ale SIF-urilor sunt deja cunoscute, nu mai pot veni surprize din aceasta directie, spre deosebire de situatia de la BRD", a precizat Marius Veltan, director executiv la Carpatica Invest.

Brokerii mai spun ca pe termene mai lungi piata se va afla peste nivelurile actuale, dar pe termen scurt este posibil sa apara si corectii. "Trendul pietei pe o perioada de un an de zile este crescator, dar dupa cresterile recente or sa urmeze si corectii. Nu ma astept totusi la o corectie de proportia celei de anul trecut", spune Veltan.

"La noi piata e volatila si nu poti sa pui multa baza pe analiza tehnica. Deocamdata nu sunt semne ca ar urma o scadere, prin prisma acestor indicatori. In schimb, sunt alti factori precum cresterile accelerate din ultima perioada care nu au la baza motive fundamentale, care ar justifica o corectare a pietei. Companiile cele mai mari de la Bursa au trecut de mult de media indicatorilor de evaluare ai altor companii similare de pe pietele internationale, indicatori ajustati chiar cu un ritm de crestere pe care eu l-am considerat la plus 25%. Iar cresterea afacerilor si profiturilor companiilor nu a fost totusi atat de mare. In opinia mea, nu trebuie vazut potentialul de crestere al companiilor romanesti ca o justificare care se da pentru orice nivel de pret", a precizat Zoicas - Ienciu.



Actiunile Petrom au urcat ieri cu 1,6%, inchizand la 0,64 lei/actiune, un nou maxim de inchidere pentru aceste titluri. La acest nivel, capitalizarea companiei petroliere a trecut de 10 miliarde de euro. De la inceputul acestui an, cursul Petrom a castigat 34%. Recordul de pret la care titlurile companiei au fost tranzactionate in acest an este de 0,655 lei/actiune. Pe parcursul sedintei de ieri, actiunile au fost tranzactionate la un pret maxim de 0,645 lei/actiune. Cu aceste actiuni s-au derulat din nou tranzactii mai mari, semn, spun brokerii, ca si pe acest emitent a continuat sa intre bani din strainatate. Operatiunile realizate cu actiunile Petrom au insumat 7,3 milioane de euro (peste 2 mi. euro).



Titlurile Broker Cluj au sarit cu peste 4%, pana la un nivel de 4,14 lei/actiune. De la inceputul lui 2006, cursul Broker a castigat peste 42%. Ultimul salt al actiunilor este pus de unii brokeri pe seama evolutiei BRD, in conditiile in care Broker are in cadrul BRD o participatie importanta, iar cresterea titlurilor bancii inseamna si o crestere a valorii portofoliului Broker. Totodata, unii analisti spun ca investitorii se gandesc si la majorarile de capital pe care Broker intentioneaza sa le realizeze in acest an, societatea precizand deja ca vrea sa distribuie cea mai mare parte a profitului pe anul trecut sub forma de actiuni gratuite.



Actiunile Impact au castigat 1,7% la nivelul pretului de inchidere de 0,605 lei/actiune. Ieri, cu aceste titluri s-au derulat tranzactii in valoare de 0,9 milioane de lei (0,25 de milioane de euro). Unul dintre directorii companiei a anuntat ieri ca si-a lichidat participatia detinuta in cadrul societatii. Florin Chirita, director de vanzari - marketing - IT in cadrul Impact, a precizat ca si-a vandut actiunile detinute in cadrul societatii, in conditiile in care avea nevoie de capital pentru inceperea unei afaceri pe cont propriu. El nu a precizat si cat anume a vandut sau pretul mediu la care a derulat tranzactiile. De la inceputul anului, actiunile Impact au castigat 34%.



Titlurile Amonil au mai luat 3%, o apreciere similara celei inregistrate luni. Cresterea actiunilor vine dupa ce societatea a anuntat ca deja a acumulat pierderi de un milion de dolari , dupa ce au fost fortati sa-si opreasca productia, in urma sistarii furnizarii de gaze. Brokerii mai spun ca totusi Amonil a crescut si altadata cand societatea avea probleme chiar mai mari, si la fel ca atunci este posibil ca si in prezent aprecierile sa fie legate de eventuale achizitii ale investitorilor din Oradea. Ultima tranzactie de ieri cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,0955 lei/actiune. In acest an, actiunile producatorului de ingrasaminte chimice au inregistrat o apreciere de 16%.



Actiunile Companiei de panificatie Vel Pitar Ramnicu-Valcea au inregistrat ieri o crestere de 14,4%, inchizand la cotatia de 2,3 lei/actiune. Cresterea puternica a venit aproape de finalul sedintei, pe fondul aparitiei unei presiuni puternice la cumparare. Brokerii spun ca acest avans ar putea fi generat de eventuale achizitii ale fondului de investitii Broadhurst. Si anul trecut titlurile Vel Pitar au inregistrat cresteri semnificative pe fondul unei lichiditati in crestere, la acea vreme circuland zvonuri privind o eventuala vanzare a companiei, care au fost infirmate atunci de Broadhurst. Fondul de investitii a propus actionarilor Vel Pitar un proiect de divizare a societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24