Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cei mai longevivi executivi de pe Bursă şi câtă valoare aduc ei companiilor pe care le conduc?

Care sunt cei mai longevivi executivi de pe Bursă şi câtă valoare aduc ei companiilor pe care le conduc?
20.07.2010, 23:44 46

Experienţa şi cunoaşterea foarte bună a companiei pe care lecâştigă un director general care conduce mai mulţi ani o companiepot aduce un plus de valoare pentru investitori, dar odată cutrecerea timpului, acesta pierde din obiectivitate şi dincapacitatea de a se adapta rapid la schimbările care apar în mediulde afaceri, cred analiştii.

Astfel, menţinerea la conducerea unei companii a aceleiaşipersoane mai mult de zece ani poate fi un pariu riscant pentruacţionari, mai ales când compania este listată, iar orice decizie amanagerului respectiv ajunge să se reflecte mai devreme sau maitârziu în creşterea sau scăderea acţiunilor pe Bursă.

Pe piaţa locală există numeroase exemple de directori generalicare conduc companii listate de peste zece ani, unii chiar dinvremea când companiile respective nu erau listate sau Bursa nici nuexista.

Este cazul lui Constantin Roibu, directorul general şipreşedintele combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), allui Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminuAlro Slatina (ALR), sau al unor preşedinţi de SIF-uri care au fostnumiţi în funcţii la începutul anilor '90 şi au reuşit să ajungăprintre cei mai influenţi oameni în domeniile în careactivează.

Această influenţă căpătată de-a lungul anilor poate fi un atupentru companiile pe care le administrează în relaţiile cuautorităţile şi cu partenerii de afaceri.

"Un director care este de mult timp în funcţie poate aduce nişteavantaje: cunoaşterea foarte bună a companiei, a sectorului deactivitate, a businessului,

stabilitate. Pe de altă parte, există şi dezavantaje: lipsă deadaptare, de flexibilitate. Preţul acţiunilor reflectă în generaleficienţa unui manager", explică Matei Păun, managing partner alfirmei de consultanţă în investiţii BAC Investment.

Investitorii experimentaţi sunt atenţi nu numai la rezultatelefinanciare ale companiilor, ci şi la managementul acestora, careeste responsabil pentru strategia şi rezultatele viitoare.

"În principiu, un manager cu experienţă are anumite atuuri: acrescut compania, o cunoaşte. Asta teoretic, pentru că la un momentdat pot să apară evenimente neplăcute la care să răspundă mai greu,fiind implicat subiectiv şi mai ataşat de angajaţi. Cred că e binesă existe un management stabil, care să implementeze o strategie petermen lung, dar e foarte important ca el să poată răspunde repedela provocările care apar şi să se adapteze la acest mediu foartedinamic. Unii dintre managerii de pe Bursă au reuşit, alţii nu, iaracest lucru se vede în valoarea companiilor pe care le conduc",afirmă Răzvan Rusu, director de investiţii la Aviva InvestorsRomânia, care are sub administrare fonduri de 13 mil. euro.

Printre cei mai cunoscuţi manageri de pe Bursă se numără şi DanIoan Popp, preşedintele şi fondatorul dezvoltatorului imobiliarImpact (IMP), şi Ioan Nani, directorul general al producătorului demedicamente de stat Antibiotice Iaşi (ATB), cele două companiipierzând în ultimii ani teren în faţa competitorilor de pe pieţelepe care activează, în marea lor parte grupuri străineputernice.

"Cred că la orice companie, fie ea listată sau nu, inevitabil unmanager se erodează după 7-8 ani. Această perioadă este suficientăca managerul să confirme, să-şi implementeze strategia şi săcrească noua generaţie de manageri", crede Doru Lionăchescu,managing partner al casei de investiţii Capital Partners.

El crede că unui manager care stă în funcţie peste 7-8 ani îi emai greu să facă faţă la noutăţi, să se adapteze la schimbările dinpiaţă şi la ritmul mult mai alert. Nici comunicarea cu angajaţii numai e completă, subalternii furnizându-i directorului doarinformaţiile pe care cred că acesta vrea să le audă.

"Managerii de genul acesta apar când acţionarii nu suntsuficient de implicaţi, ca în cazul companiilor de stat, sau încompaniile cu acţionariat foarte dispersat, care ajung să fiecontrolate de manageri", explică Lionăchescu.

Cel mai vechi manager de pe Bursă este Ioan Deac, directorulgeneral al producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP),care este în funcţie de 20 de ani. Compa este şi una dintre primelecompanii listate la Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO