Burse - Fonduri mutuale

Ce schimbări sunt aşteptate pe bursă în următoarele luni?

Autor: Andrei Chirileasa

17.11.2011, 00:00 761

Finalul acestui an şi prima parte a anului viitor se anunţă foarte agitate pe bursă, cel puţin din punctul de vedere al luptelor din culise pentru controlul unora dintre cele mai importante companii listate.

În joc sunt consiliile de administraţie ale unor companii foarte vizibile precum SIF Moldova (SIF2), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Broker Cluj (BRK), care ar putea suferi modificări până la finalul anului. Zeci de acţionari se bat ca să-şi numească reprezentanţi în conducerile acestor companii şi să se implice în administrarea unor active de zeci sau sute de milioane de euro, iar dispersia acţionariatului face ca deznodământul să fie greu de anticipat.

De exemplu, la SIF Moldova s-au înscris nouă candidaţi pentru un singur loc în consiliul de administraţie, miza fiind participarea la administrarea unor active de circa 238 mil. euro. Printre candidaţi sunt nume grele precum Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS, Paul Miclăuş, fost vicepreşedinte al CNVM, dar şi Mihai Chişu, unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri locali, sau Şerban Marin, şeful departamentului de tranzacţionare al UniCredit CA IB Securities, al doilea broker de pe bursă în acest an. Numărul mare de candidaţi şi faptul că la SIF-uri niciun acţionar nu poate deţine mai mult de 1% face ca deznodământul să fie greu de anticipat, iar în final balanţa ar putea fi înclinată în favoarea unuia sau a altuia dintre candidaţi de către conducerea SIF, care poate mobiliza la nevoie un număr semnificativ de mandate din partea acţionarilor.

În culise au început calculele şi pentru Consiliul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP). Ieşirea statului din acţionariat, care s-ar putea produce în următoarele luni, va lăsa un vid de putere la vârful fondului. În prezent, Ministerul Finanţelor are patru din cei cinci membri ai Consiliului Reprezentanţilor, organul care supraveghează modul în care americanii de la Franklin Templeton administrează activele de 3,5 mld. euro ale FP. De la începutul lunii mai, însă, participaţia statului a scăzut de la 36% la 3%, în timp ce investitorii instituţionali, locali şi străini, au ajuns să deţină peste 50%.Va fi interesant de văzut cine va reuşi să-şi plaseze reprezentanţi în Consiliu. Este de aşteptat ca alegerile să aibă loc la începutul anului viitor, iar Franklin Templeton va face tot posibilul ca să aibă cât mai mulţi prieteni în rândul reprezentanţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO