Burse - Fonduri mutuale

Ce spun americanii de la Franklin Templeton despre un nou mandat de administrator pentru Fondul Proprietatea: Suntem bine poziţionaţi, iar rezultatele din ultimii 13 ani vorbesc de la sine

Ce spun americanii de la Franklin Templeton despre un nou...

Autor: Eduard Ivanovici

13.09.2023, 13:01 1426

Grupul american Franklin Templeton International Services, în calitate de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea, a luat act de propunerea înaintată de Ministerul Finanţelor de a suplimenta ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Fondului convocată pentru data de 25 septembrie.

Propunerea Ministerului se referă la reînnoirea mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea pentru un an (în perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025), în loc de patru ani, aşa cum s-a propus iniţial în convocare, şi la împuternicirea Comitetului Reprezentanţilor al Fondului de a iniţia un proces de selecţie a unui nou administrator al Fondului, conform unui comunicat de presă.

„Administratorul Fondului recomandă acţionarilor să susţină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea şi va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toţi acţionarii săi şi, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiţii care să consolideze dezvoltarea  pieţei de capital din România”, scriu reprezentanţii Franklin Templeton.

Astfel, în cadrul adunării generale a acţionarilor din 25 septembrie, acţionarii FP vor discuta şi reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton pe o perioadă de doar un an şi, în cazul neaprobării acestui punct, acţionarii vor demara un proces de selecţie pentru un nou administrator al Fondului, reiese din două puncte suplimentare recent introduse pe ordinea de zi a AGA la cererea Ministerul Finanţelor.

La finele lunii, acţionarii FP vor vota aprobarea reînnoirii mandatului Franklin Templeton International drept administrator unic al Fondului pentru o durată de patru  ani începând cu 1 aprilie 2024 şi până in 31 martie 2028.

În cazul în care această propunere nu este aprobată, Ministerul de Finanţe – acţionar cu 6% la FP – a solicitat introducerea unei a doua variante, care propune un mandat de un an, până la sfârşitul lunii martie 2025. În paralel, acţionarii vor aproba demararea unui proces de selecţie pentru un nou administrator pentru un mandat de patru ani.

Ministerul de Finanţe  justifică solicitarea prin ”reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României. Această aliniere se poate face prin trasarea unui nou mandat administratorului de fond şi prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanţei şi remunerare”.

Finanţele, care au 6% din FP, vor ca în boardul fondului acţionarii să o voteze pe Liliana Anghel, directoare care anul trecut a fost angajată de SRI

 
 

Mai jos, reacţia integrală a Franklin Templeton:

 

„Bucureşti, 13 septembrie 2023 - Franklin Templeton International Services S.À R.L. ("FTIS"), în calitatea sa de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea S.A. (denumit în continuare "Fondul"/"Fondul Proprietatea"), a luat act de propunerea înaintată de Ministerul Finanţelor de a suplimenta ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Fondului convocată pentru data de 25 septembrie.

Propunerea Ministerului se referă la: a) reînnoirea mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea pentru un an (în perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025), în loc de patru ani, aşa cum s-a propus iniţial în convocare, şi b) împuternicirea Comitetului Reprezentanţilor al Fondului de a iniţia un proces de selecţie a unui nou administrator al Fondului.

Franklin Templeton a înaintat propunerea unui mandat de administrare a investiţiilor de patru ani, considerând că este cel mai bine poziţionat pentru a continua să creeze valoare pentru toţi acţionarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creştere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relaţia cu companiile din portofoliu şi distribuirea de numerar către acţionari.

Acest efort este susţinut de echipa profesionistă şi experimentată din Bucureşti a Franklin Templeton, care la rândul ei este susţinută de organizaţia Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de investiţii la nivel global. Aceast colaborare a oferit rezultate excepţionale acţionarilor săi în ultimii 13 ani, aşa cum s-a demonstrat cel mai recent prin listarea cu succes a Hidroelectrica, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est.

Principalele rezultate ale activităţii Fondului de când Franklin Templeton a preluat administrarea sa în anul 2010 includ:

  • Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanţă corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum şi pe măsuri de îmbunătăţire a eficienţei şi profitabilităţii tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acţiuni juridice pentru a proteja valoarea participaţiilor).
  • Preţul acţiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendinţă de creştere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.
  • Randamentul total al VAN/acţiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010.
  • Totalul distribuţiilor către acţionari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD).
  • De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul faţă de VAN prin implementarea unei alocări clare şi transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanţă şi o rentabilitate mult îmbunătăţită a participaţiilor din portofoliu.
  • A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obţinute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acţiune.
  • Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la Bucureşti, în ianuarie 2011.
  • Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România şi piaţa locală de capital către o bază largă de investitori instituţionali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip "Zilele investitorilor" şi conferinţe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti.
  • A executat 34 de tranzacţii private, 14 exituri complete prin intermediul pieţei de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piaţă) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).
  • Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON şi a răscumpărat peste 58% din acţiunile emise de Fond la sfârşitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 - dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 şi este în curs de desfăşurare

Administratorul Fondului recomandă acţionarilor să susţină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea şi va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toţi acţionarii săi şi, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiţii care să consolideze dezvoltarea  pieţei de capital din România.”


 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO