Burse - Fonduri mutuale

Ce spun managerii de fonduri şi analiştii despre oferta Transelectrica

Ce spun managerii de fonduri şi analiştii despre oferta Transelectrica

Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest

Autor: Roxana Daniela Pricop, Adrian Ionut Cojocar

14.03.2012, 00:04 983

Oferta de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) este foarte importantă pentru piaţa de capital locală, deoarece de rezultatul ei depind viitoarele privatizări prin bursă ale statului.

Managerii de investiţii şi analiştii apreciază că intervalul de preţ stabilit de Guvern (14,9-19,2 lei acţiune) le oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra acţiuni la un preţ mai mic decât cel actual de pe bursă, adică la discount, ceea ce face ca oferta să aibă şanse mari de reuşită. Pe bursă, ultimul preţ de tranzacţionare era de 17,06 lei.

"Statul a făcut un mare pas înainte prin oferirea unui preţ minim în ofertă la un discount ce trece de 10% din valoarea ultimului preţ al acţiunii, discount-ul oferit este atractiv şi cred că există premisele ca oferta de acţiuni să se încheie cu succes. Cred că oficialii Guvernului au ascultat de sfaturile intermediarilor ofertei şi au învăţat din eşecul ofertei Petrom", a declarat Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest, cu active în gestiune de 146 mil. lei. Jan Pricop, directorul general al societăţii de administrare KD Investments, cu active în gestiune de 35 milioane de lei, spune că discountul oferit de stat se înscrie în aşteptările investitorilor care cereau un preţ mai mic decât cel din piaţă cu circa 10-15%, unii chiar până la 20%. "Personal, nu mă aşteptam ca statul să ofere un discount mai mare de 10%."

Analiştii apreciază că şi contextul este mai bun acum decât în iulie 2011, când s-a derulat oferta Petrom.

"Cred că este un preţ bun la acest discount de aproape 13% faţă de cel din piaţă. În aceste oferte este de dorit un discount de 10 -15% şi este bine că preţul se încadrează în acest palier. Este bine şi că se cunoaşte de la început pre­ţul minim din ofertă pentru că în cazul Petrom acesta a fost anunţat cu câteva zile înainte de închiderea ofertei. Dacă la oferta Petrom contextul nu era prea favorabil, acum se pare că investitorii au apetit la risc. Piaţa a crescut de la înce­putul anului şi nu a intervenit nimic între timp care să schim­be trendul", spune Iuliana Mo­canu, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.

Preţul minim din oferta Trans­electrica, de 14,9 lei, este sub preţul de 16,8 lei la care statul a vândut un pachet de 10% din acţiuni în iunie 2006, în oferta publică iniţială (IPO). La acest preţ, compania este evaluată la 251 mil. euro, adică de circa 12 ori profitul net din 2011, care a fost de 21 mil. euro.

La preţul maxim, de 19,2 lei, compania ar valora 324 mil. euro, adică de 15,4 ori profitul net.

Preţul acţiunilor Transelectrica a fost tras în jos în ultimii ani de profiturile mici raportate de companie, marjele nete fiind în 2009 şi 2010 sub 1% din cifra de afaceri.

Anul trecut, profitul Trans­elec­trica a crescut de 10 ori, dar marja a fost de 3%, sub media com­paniilor similare din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO