Burse - Fonduri mutuale

Cea mai aşteptată listare a scris istorie la Bursa de Valori Bucureşti: Hidroelectrica a adunat la debut tranzacţii de 760 mil. lei la un preţ de 110 lei/acţiune, în creştere cu 5,77% faţă de cel din ofertă

Autor: Ziarul Financiar

13.07.2023, 00:08 1184

Primul verdict al pieţei: capitalizare de 49,4 mld. lei pentru cea mai mare companie a statului român La această evaluare Hidroelectrica se tranzacţionează la de 10,1 ori profitul net şi de 4,8 ori vânzările Compania a descătuşat forţe nebănuite pentru Bursa de Valori IPO-ul Hidroelectrica, al treilea cel mai mare la nivel mondial în 2023.

Cu 5,77% s-au apreciat acţiunile producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) în şedinţa din 12 iulie, prima de tranzacţionare pentru cea mai valoroasă companie a statului român, pe fondul unor tranzacţii realizate de investitori de 760 mil. lei.

A fost cea mai aglomerată şedinţă pentru un singur emitent din istoria Bursei de Valori ca valoare a tranzacţiilor. Cu tot cu restul acţiunilor, lichiditatea Bursei din 12 iulie a fost de aproximativ 830 mil. lei, valoare istorică, fără a lua în calcul tranzacţiile speciale.

La Banca Naţională a României (BNR), acolo unde Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a găzduit evenimentul de lansare a Hidroelectrica pe piaţa de capital, cu însemnătate istorică dat fiind faptul că primul sediu al Bursei de după perioada socialistă a fost într-un parter al Băncii Naţionale, guvernatorul Isărescu a vorbit de consolidare treptată.

„Pornind de la zero, companiile româneşti listate în prezent la Bursa de Valori Bucureşti au acum o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro, o cifră în sine impre­sionantă. Creşterea poate fi mai puţin rapidă decât am fi dorit noi, cei care am participat în 1995 la inaugurarea Bursei. Am fi vrut să ne dezvoltăm mai repede, să creştem mai repede. Această creştere însă a fost continuă şi a marcat o consolidare treptată“, a spus Isărescu la evenimentul BNR din 12 iulie.

Preţul acţiunilor H2O a închis la 110 lei pe acţiune, comparativ cu 104 lei pe acţiune faţă de preţul din ofertă şi comparativ cu 100,88 lei pentru investitorii de retail care au cumpărat cu discount de 3%. Preţul de închi­dere a fost identic cu cel de deschidere. Cei care au cumpărat cu discount au putut marca un câştig de 8,77% şi unul de 14% pe preţul maxim.

„Hidroelectrica s-a angajat în a servi inte­resele românilor, prote­jând populaţia împotriva speculei. Listarea la Bursa de Valori Bucureşti este un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi acolo unde statul român este acţionar majoritar. Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor, statul îşi păstrează participaţia de 80%“, a menţionat premierul Marcel Ciolacu.

Preţul mediu pentru acţiunile Hidroelectrica a fost de 111,6 lei pe unitate. Cel minim afişat în platforma Bursei de Valori Bucureşti a fost de 109,2 lei, iar cel maxim de 115,2 lei în jurul prânzului, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

„Listarea Hidroelectrica este o realizare remarcabilă pentru ţara noastră. Această listare este rezultatul unui efort colectiv. În perioada în care am fost premier am ajutat la îmbunătăţirea legislaţiei. Bursa de Valori Bucureşti se consolidează afirmând vitalitatea pieţei de capital din România. Hidroelectrica este o companie care a ştiut să crească odată cu România, o companie care are potenţial de extindere regională“, a spus Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului.

Aproximativ 6,8 milioane de acţiuni H2O au schimbat ieri acţionarii, ceea ce la oferta de 89 de milioane de acţiuni înseamnă 7,6%. Comparativ cu numărul total de acţiuni al H2O, de 449,8 milioane, înseamnă circa 1,5% din perla energiei româneşti.

Hidroelectrica intră astfel la cota Bursei de Valori Bucureşti la o capitalizare de 49,4 miliarde de lei (9,9 mld. euro), adică de aproximativ 10,1 ori profitul net realizat în ultimele 12 luni încheiate la T1/2023. Comparativ cu vânzările, mul­tiplul Price/ Sales arată o valoare de 4,84 ori.

„Odată cu listarea Hidroelectrica am devenit cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră“, spune Radu Hanga.

În studioul ZF, debutul Hidroelectrica a fost analizat minut cu minut de reprezentanţi ai societăţilor de brokeraj Swiss Capital, TradeVille, BRK Financial Group, şi administratori de fonduri mutuale precum Certinvest şi OTP Asset Management.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO