Burse - Fonduri mutuale

Cea mai inteligentă strategie pentru investitorii în active chinezeşti în acest an: Faceţi altceva. A sta pe bani lichizi a fost mai profitabil în 2023 decât să investeşti în acţiuni chinezeşti, să cumperi obligaţiuni vândute de companii chineze sau să pariezi pe performanţa yuanului

Cea mai inteligentă strategie pentru investitorii în...

Autor: Ştefan Stan

26.12.2023, 14:00 2828

Cea mai inteligentă strategie pentru investitorii în active chinezeşti în acest an: Faceţi altceva, scrie WSJ. 

A sta pe bani lichizi a fost mai profitabil în 2023 decât să investeşti în acţiuni chinezeşti, să cumperi obligaţiuni vândute de companii chineze sau să pariezi pe performanţa yuanului, moneda ţării. În multe cazuri, chiar şi aruncarea a 5% sau 10% din numerar ar fi fost mai puţin costisitoare.

Indicele bursier chinez CSI 300 a scăzut cu aproximativ 14% în acest an, ceea ce îl plasează pe drumul spre al treilea an consecutiv de scăderi. Indicele Hang Seng din Hong Kong, care include acţiunile multor companii chineze, este pe cale să înregistreze patru ani de pierderi.

Prăbuşirea prelungită a activelor chinezeşti ridică serioase semne de întrebare cu privire la beneficiile investiţiilor în cea de-a doua economie ca mărime din lume. Riscurile sunt relativ clare, cel mai evident fiind rivalitatea marilor puteri cu SUA şi posibilitatea unui conflict în strâmtoarea Taiwan. Dar cum rămâne cu recompensele?

Unii analişti de pe Wall Street spun că recompensele sunt pe cale să apară, prezicând că preţurile ieftine ale acţiunilor, îmbunătăţirea profiturilor şi sprijinul guvernamental în domenii precum energia regenerabilă vor contribui la creşterea pieţei bursiere din China anul viitor. Dar nici măcar taurii nu cred că o revenire a pieţei bursiere în 2024 va compensa pierderile grele din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO