Burse - Fonduri mutuale

Când cei mari devin şi mai mari. Ce se schimbă în administrarea companiilor unde fondurile de pensii au pachete de sute de milioane de lei. Câteva exemple de deţineri din marile companii listate la Bucureşti: 35% din MedLife, 24% din Banca Transilvania, 22% la Electrica, 20% la Transgaz

Când cei mari devin şi mai mari. Ce se schimbă în...

Autor: Liviu Popescu

11.09.2022, 10:27 2073

Prin faptul că au investiţii de sute şi chiar miliarde de lei la companii listate, adică deţineri precum 35% din MedLife, 24% din Banca Transilvania, 22% la Electrica, 20% la Transgaz, fondurile de pensii Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei locale, pot solicita acestor societăţi transparenţă şi atenţie la cheltuieli, mai ales acolo unde statul este acţionar majoritar.

Aşadar pot vorbi şi decide pentru mili­oane de români, adică în numele acelor sa­lariaţi care trimit lunar aproximativ 800 mil. lei către Pilonul II, şi pot pune umărul la îmbunăţirea administrării companiei res­pec­tive, de la publicarea unei categorii de cheltuieli până la criteriile necesare pentru ca un director să ocupe funcţia executivă.

„Alături de fondurile de investiţii, fondurile de pensii sunt administratori de active instituţionali profesionişti. Prin urmare, acolo unde un fond de pensii deţine un pachet de acţiuni care îi conferă un loc în boardul unei companii, acesta poate aduce valoare adăugată în acea companie. Astfel, poate solicita transparenţă şi atenţie la cheltuieli, în special în companiile unde statul este majoritar, solicita o viziune pe termen lung pentru acea companie, consistentă cu orizontul pe termen lung al fondului de pensii, asigura o finanţare stabilă şi pe termen lung a companiei”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO