Burse - Fonduri mutuale

Cemacon împrumută 1,5 mil. euro de la acţionari

Cemacon împrumută 1,5 mil. euro de la acţionari

Autor: Adrian Cojocar

30.04.2013, 21:06 311

Acţionarii producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON), care deţine o fabrică la Zalău, au apro­bat în adunarea generală care a avut loc recent contractarea de principiu a unor credite în valoare de 1,5 mil. euro de la principalii acţionari ai societăţii, respectiv fondul de investiţii finlandez KJK Fund II, Andrei Cionca, fonda­torul Casei de In­sol­ven­ţă Transilvania şi Bro­ker Cluj. Aceştia deţin îm­preună circa 61,2% din ac­ţiu­nile Cemacon. Cre­di­tele ar urma să fie acordate la do­bânda medie interban­cară (Euribor) cu scadenţă la o lună.

Hotărârea vine în contextul în care compania are nevoie de resurse supli­men­tare urgente pentru a susţine dez­voltarea afacerilor, în contextul în care şi-a bugetat pentru acest an vânzări cu 44% mai mari, de 50,1 mil. lei.

Firma este practic în imposibi­lita­tea de a atrage credite noi de la bănci din cauza unui împrumut luat de la BCR în 2007 în valoare de 28 mil. euro pe care compania are dificultăţi să-l restituie şi din cauza căruia a raportat în ultimii ani pierderi. În 2012 dobân­zile şi reevalua­rea creditului la cursul de schimb al le­ului au făcut ca producătorul Cemacon să în­che­ie anul cu o pierdere record, de 17,5 mil. lei, iar pentru acest an estimează de ase­menea un rezultat ne­ga­tiv de 14,8 mil. lei în ciu­da majo­rării afacerilor.

Cemacon se află de mai bine de un an în ne­gocieri cu repre­zentanţii BCR în vederea re­struc­turării creditului, fiind luată în calcul şi posibilitatea ca ban­ca să intre în acţionariatul com­paniei, însă până în prezent nu s-a ajuns la o înţelegere.

Acţionarii au mai decis să-l nu­meas­că în funcţia de preşedinte pe Tiberiu Stra­tan, reprezentant al SIF Muntenia, în timp ce fiecare acţionar important şi-a numit câte un membru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO