Conducerea executivă a Băncii Comerciale Carpatica (BCC), controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, susţine că instituţia de credit a ajuns în momentul în care acţionarii trebuie să ia decizii urgente şi importante, argumentând că banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital pentru a-şi atinge obiectivele strategice de creştere.
Declaraţia a fost făcută de Johan Gabriels, directorul general al băncii, într-un comunicat de presă emis vineri 13 februarie, care a însoţit publicarea rezultatelor financiare pe anul 2014. Banca a revenit pe pierderi în 2014 după ce doi ani consecutivi (2013 şi 2012) s-a menţinut pe profit. Dar şi în contextul în care acţionarii Carpatica au respins în luna decembrie oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni.
Ilie Carabulea este cel mai mare acţionar al băncii cu un pachet de 41,2898% din capitalul social al băncii.
„Banca Comercială Carpatica a ajuns în momentul în care acţionarii trebuie să ia decizii urgente şi importante. Deşi în prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustări pentru depreciere, banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere“, a declarat directorul general al băncii Johan Gabriels. Directorul BCC a mai afirmat că acţionarii au acordat directoratului mandatul de a atrage capital nou pentru a susţine dezvoltarea băncii, urmând ca în AGA din 28 aprilie să prezinte noile opţiuni. În 2014, banca a raportat un rezultat negativ de circa 170 mil. lei (38,2 mil. euro), de la un câştig de 38,4 milioane de lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 mil. lei pentru creditele neperformante. Profitul operaţional s-a situat anul trecut la 58,1 mil. lei, în creştere cu 3,6% faţă de 2013 şi cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante.
Activele totale ale băncii au scăzut cu 20%, la 3,25 mld. lei, ca urmare a diminuării portofoliului de titluri. Cheltuielile operaţionale s-au ajustat cu minus 1,1% anul trecut şi au ajuns la 164 mil. lei, iar raportul cost/venit a scăzut la 71,9%, faţă de 74,46% în anul precedent. Venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 mil. lei, pe fondul scăderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectând o abordare mai prudentă a apetitului la risc.
Banca a acordat anul trecut împrumuturi noi de 505 mil. lei, iar soldul net al creditelor a ajuns la 1,04 mld. lei, în scădere cu 15%.
Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, în urcare cu 2,3%, baza de resurse nefiind afectată semnificativ de aspectele reputaţionale privind arestarea lui Ilie Carabulea la începutul anului trecut.
Acţiunile BCC au închis cu un minus de 1,7% şedinţa de vineri, până la un preţ de 0,06 lei/titlu. Banca are o capitalizare de 191 mil. lei.