Burse - Fonduri mutuale

CEO-ul Carpatica: Banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital

Johan Gabriels: Banca Comercială Carpatica a ajuns în mo­mentul în care acţionarii trebuie să ia de­cizii urgente şi importante.

Johan Gabriels: Banca Comercială Carpatica a ajuns în mo­mentul în care acţionarii trebuie să ia de­cizii urgente şi importante.

Autor: Roxana Pricop

16.02.2015, 00:04 766

Conducerea executivă a Băncii Co­mer­ciale Carpatica (BCC), controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, susţine că instituţia de credit a ajuns în momentul în care acţionarii tre­buie să ia decizii urgente şi importante, argu­mentând că banca are nevoie de mo­dificări în structura acţionariatului şi să atragă capital pentru a-şi atinge obiectivele stra­tegice de creştere.

Declaraţia a fost făcută de Johan Ga­briels, directorul general al băncii, într-un co­mu­nicat de presă emis vineri 13 februarie, care a însoţit publicarea rezultatelor finan­ciare pe anul 2014. Banca a revenit pe pierderi în 2014 după ce doi ani consecutivi (2013 şi 2012) s-a menţinut pe profit. Dar şi în con­textul în care acţio­narii Carpatica au respins în luna decembrie oferta de fuziune cu Nex­te­bank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emi­siune de acţiuni legate de împru­muturi subordonate convertibile în acţiuni.

Ilie Carabulea este cel mai mare acţionar al băncii cu un pachet de 41,2898% din c­a­pi­talul social al băncii.

„Banca Comercială Carpatica a ajuns în mo­mentul în care acţionarii trebuie să ia de­cizii urgente şi importante. Deşi în prezent cre­ditele neperformante sunt acoperite cu ajus­tări pentru depreciere, banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atra­gă capital în vederea atingerii obiectivelor stra­tegice de creştere“, a declarat directorul ge­neral al băncii Johan Gabriels. Directorul BCC a mai afirmat că acţionarii au acordat di­rec­toratului mandatul de a atrage capital nou pen­tru a susţine dezvoltarea băncii, urmând ca în AGA din 28 aprilie să prezinte noile op­ţiuni. În 2014, banca a raportat un rezultat negativ de circa 170 mil. lei (38,2 mil. euro), de la un câştig de 38,4 milioane de lei în 2013, după ce a constituit provizioane supli­men­tare de 231,6 mil. lei pentru cre­di­te­le neperfor­mante. Profitul operaţional s-a si­tuat anul trecut la 58,1 mil. lei, în creş­tere cu 3,6% faţă de 2013 şi cu 45% peste ni­velul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de pro­vizioane constituite pentru cre­di­te­le neper­for­mante.

Activele totale ale băncii au scăzut cu 20%, la 3,25 mld. lei, ca urmare a diminuării por­to­foliului de titluri. Cheltuielile opera­ţio­nale s-au ajustat cu minus 1,1% anul trecut şi au ajuns la 164 mil. lei, iar raportul cost/venit a scăzut la 71,9%, faţă de 74,46% în anul pre­ce­dent. Venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 mil. lei, pe fondul scăderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectând o abordare mai pru­dentă a apetitului la risc.

Banca a acordat anul trecut împrumuturi noi de 505 mil. lei, iar soldul net al cre­ditelor a ajuns la 1,04 mld. lei, în scădere cu 15%.

Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, în urcare cu 2,3%, baza de resurse nefiind afectată semnificativ de aspectele reputa­ţio­nale privind arestarea lui Ilie Carabulea la înce­putul anului trecut.

Acţiunile BCC au închis cu un minus de 1,7% şedinţa de vineri, până la un preţ de 0,06 lei/titlu. Banca are o capitalizare de 191 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels