Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex Borzeşti va construi o centrală de cogenerare pe gaz de 108 MW în Râmnicu Vâlcea într-un proiect de 690 mil. lei prin PNRR

Chimcomplex Borzeşti va construi o centrală de...

Autor: Liviu Popescu

24.08.2023, 09:12 2055

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CRC) a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat contractul de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că este în curs de implementare a etapei a doua pentru un proiect care prevede construcţia unei centrale pe gaz în sectorul încălzirii centralizate din Râmnicu Vâlcea.

Valoarea totală a proiectului este de 689 mil. lei din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 405 mil. lei. Proiectul se implementează de către Chimcomplex Borzeşti în localitatea Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea, în perioada 27.01.2023 - 31.12.2025, potrivit unui raport publicat la BVB.

“Chimcomplex S.A Borzeşti a semnat contractul de finanţare şi este în curs de implementare a etapei a doua pentru proiectul “Cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea”, cofinanţat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Pilonul I. Tranziţie verde – Componenta C6 Energie Măsura de investiţii 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde”.

Obiectivele proiectului sunt reducerea cu 84.468 tCO2 /an a gazelor cu efect de seră la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, creşterea capacităţii instalate în cogenerare de înaltă eficienţă cu 108 MW şi reducerea consumului anual de energie primară cu 418.105 MWh “prin realizarea unei capacităţi de producţie pe gaz de 108 MW, flexibile şi de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică şi termică (CHP) pentru alimentarea cu energie termică a locuitorilor din Râmnicu-Vâlcea într-o perioadă de 36 luni de la semnarea contractului de finanţare”.

Chimcomplex menţionează că proiectul propus contribuie pozitiv la atenuarea provocărilor cu care se confruntă România în tranziţia de la sursele de energie pe bază de cărbune şi lignit, în mod specific, asigurând alimentarea cu energie termică a municipiului Rm. Vâlcea, în condiţii de eficienţă energetică competitivă la nivel european.

Compania are o capitalizare bursieră de 5,35 mld. lei la Bursa de Valori Bucureşti. În 2023 acţiunile CRC au scăzut cu 26% pe o bursă în creştere cu 11%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO