Burse - Fonduri mutuale

Cine ar putea fi cei trei investitori din România care au pariat 2,2 mld. lei pe Hidroelectrica? Deja pot fi consideraţi suspecţii de serviciu în orice plasament de amploare

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica: Deocamdată nu putem să vă comunicăm numele acestora, dar faptul că în procesul de listare avem investitori de tip cornerstone (principali – n. red.) şi cu menţiunea că sunt din România înseamnă practic un nivel de încredere foarte ridicat.

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica: Deocamdată nu putem să vă comunicăm numele acestora, dar faptul că în procesul de listare avem investitori de tip cornerstone (principali – n. red.) şi cu menţiunea că sunt din România înseamnă practic un nivel de încredere foarte ridicat.

Autor: Liviu Popescu

30.06.2023, 07:00 16279

♦ Ca în orice tranzacţie majoră a ultimilor ani la Bursa de Valori Bucureşti, precum pachete de milioane de euro din Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, şi de data aceasta fondurile de pensii sunt pe lista cumpărătorilor de acţiuni ♦ Cel mai probabil atât fonduri Pilon II, cât şi Pilon III ♦ În alte cercuri de investitori se zvoneşte şi despre SIF-uri că ar putea fi un grup.

Pe lângă rata de suprasubscriere şi chiar posibilitatea de închidere anticipată a ofertei, un alt subiect intens dezbătut în aceste zile în cercurile de investitori este cine ar putea fi cei trei grei care şi-au dat acordul să cumpere din start acţiuni Hidroelectrica de 2,24 mld. lei la preţul final de ofertă, oricare ar fi acest preţ. Practic, aceşti investitori principali vor avea alocate garantat 28% din numărul total de acţiuni oferite şi vor avea o deţinere de 4,8% din companie.

Ca în orice tranzacţie majoră a ultimilor ani la Bursa de Valori Bucureşti şi de data aceasta suspecţii de serviciu sunt fondurile de pensii private, atât Pilon II, cât şi Pilon III. În cazul fondurilor Pilon II în luna mai se observă o scădere cu aproape 1 mld. lei a depozitelor bancare cel mai probabil pe fondul pregătirii pentru această ofertă. Potrivit unor informaţii ZF, cel mai probabil pe lista celor trei sunt fonduri de talie medie spre mică.

„Trei grupuri de investitori institu­ţionali români („Investi­torii Principali“) (Cornerstone Investors) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei şi au încheiat un acord de investiţii ca investitori principali cu societatea şi acţionarul vânzător. Investitorii principali s-au angajat să achi­ziţioneze în total 2,24 miliarde lei în acţiuni la Preţul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale. Acţionarul Vânzător şi Societatea vor transmite instrucţiuni Coordo­natorilor Globali Comuni să aloce în întregime numărul respectiv de Acţiuni Oferite Investitorilor Principali în cadrul Ofertei“, se arată în prospectul de listare.

Acolo se menţionează că cele trei grupuri de investitori sunt instituţionali, aşadar cel mai probabil fonduri de pensii, posibil fonduri mutuale, insti­tuţii bancare şi de asigurări şi chiar şi societăţi de investiţii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO