Burse - Fonduri mutuale

Ciudin, Carpatica: Minunea „Fondul Proprietatea“ a ţinut trei zile

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

06.02.2011, 23:50 29

Bursa a scăzut vineri cu 0,72%, pentru a treia şedinţă înaceastă săptămână, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor alimitat lichiditatea la 19,9 mil. lei, sumă asigurată în proporţiede 70% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj CarpaticaInvest, Adrian Ciudin, crede că aşteptările investitorilor cuprivire la o efervescenţă îndelungă a bursei după listarea FP aufost prea mari, deoarece jucătorii străini care au intrat în piaţăau cumpărat numai acţiuni la Fond, nu şi alte titluri.

"Se pare că s-a cam terminat euforia sau fenomenul FonduluiProprietatea pe bursă. A fost ca şi cu minunile, a ţinut doar treizile. Au fost volume mari numai trei zile, după care iar am revenitla rulajele de dinainte. Mulţi se aşteptau ca euforia să durezeminimum trei luni, însă se pare că nu a fost aşa. Este clar căpiaţa nu are putere să crească numai cu sprijinul investitorilorlocali, iar dacă străinii au intrat numai pe acţiunile FP eranormal să vedem o temperare", a declarat Ciudin.

El a adăugat că investitorii sunt indecişi deoarece pe de oparte semnale pentru continuarea creşterilor sunt pe bursele dinSUA, care se menţin pe linia ascendentă, însă, pe de altă parte,violenţele din Egipt îi determină pe alţi jucători să vândă.

"Cred că aşteaptă un semnal mai puternic din afară, o creşteremai accelerată a burselor din SUA sau startul unor corecţii. ÎnSUA, piaţa creşte de la jumătatea anului trecut, datele care vinsunt pozitive, însă creşterile din ultimele zile sunt deamplitudini reduse, deşi indicele Dow Jones a trecut peste nivelulde 12.000 de puncte. Mulţi investitori vorbesc de apariţia unorcorecţii şi orice creştere este interpretată ca fiind semnalul unorviitoare scăderi", a explicat Ciudin.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fostrealizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii dejoi, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au scăzut înmedie cu 0,15%. Pe de altă parte, acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF) au crescut în medie cu 1,12%.

Ciudin crede că investitorii nu vor reacţiona vizibil larezultatele preliminare înregistrate anul trecut şi pe carecompaniile listate la BVB le vor anunţa în următoarele douăsăptămâni.

"Nu trebuie să uităm că încă suntem în criză, nu mai scădem,însă nici nu suntem pe creştere. Probabil că dividendele pe careSIF-urile vor anunţa că le vor da pentru anul trecut vor influenţapunctual, sau unele majorări de capital", a adăugat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom s-au clasat peprimele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 8,2 mil.lei şi, respectiv, 5,6 mil. lei. Cel mai recent transfer cuacţiunile FP a fost efectuat la 0,63 lei, preţ în scădere cu 0,79%,iar titlurile companiei petroliere au avansat cu 0,54%, la 0,371lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii acţiunilor OMV Petrom a fostasigurată de o tranzacţie specială în valoare de 3,6 mil. lei.

Pe plan extern, bursele vest-europene erau în creştere cu pânăla 0,5%, iar cele mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Estavansau cu maximum 1,9%. În acelaşi timp, bursele din Slovenia şiBulgaria înregistrau corecţii de 0,3% şi, respectiv, de 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO