Burse - Fonduri mutuale

Ciurezu, SIF5: Vrem sa recastigam increderea investitorilor prin rascumpararea actiunilor

Ciurezu, SIF5: Vrem sa recastigam increderea investitorilor prin rascumpararea actiunilor

Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF Oltenia: Ne propunem sa rascumparam 10% din actiuni, indiferent de calitatea acestora, fie ca sunt actiuni reziduale sau actiuni detinute de investitori activi. Preconizam in felul acesta sa aducem valoarea SIF5 pe piata aproape de valoarea reala, indicata de valoarea activului net unitar. Speram astfel sa aducem din nou increderea investitorilor in companie.

02.10.2008, 19:08 121

Conducerea SIF Oltenia a convocat la jumatatea lunii noiembrie o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) care are pe ordinea de zi rascumpararea unui pachet de pana la 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 1,36 lei si 2,5 lei/actiune. Operatiunea se va intinde pe o perioada de un an.

Titlurile SIF Oltenia au castigat ieri 6,6% pe Bursa, cea mai mare crestere din grupul SIF-urilor, in urma publicarii convocatorului.
"Ne propunem sa rascumparam 10% din actiuni, indiferent de calitatea acestora, fie ca sunt actiuni reziduale sau actiuni detinute de investitori activi. Preconizam in felul acesta sa aducem valoarea SIF5 pe piata aproape de valoarea reala, indicata de valoarea activului net unitar. Speram astfel sa aducem din nou increderea investitorilor in companie", a declarat pentru ZF Tudor Ciurezu, vicepresedintele si directorul general adjunct al SIF Oltenia.
Activul net al societatii se ridica la sfarsitul lunii septembrie la circa 526 mil. euro, iar valoarea unitara a activului net era de 3,35 lei/actiune, cu 130% mai mare decat pretul de ieri din piata, de 1,45 lei/actiune.
Rascumpararea a 10% din actiuni ar presupune un efort financiar de peste 22 mil. euro, in conditiile in care capitalizarea companiei este in prezent de 225 mil. euro. Potrivit reprezentantului SIF, costurile vor fi suportate din rezerve si din profitul nerepartizat.
Rascumpararea de actiuni ar putea fi si o investitie interesanta pe termen lung pentru societate, in conditiile in care titlurile SIF5 au ajuns in prezent la un pret similar celui din prima parte a lui 2005 si cu 70% mai mic decat maximul atins la mijlocul anului trecut.
"In prima faza ne propunem sa stabilizam cursul actiunilor, urmand ca pe urma sa hotaram fie reducerea capitalului social, cu acordul CNVM, fie valorificarea actiunilor pe piata la un pret superior", a precizat Ciurezu.
Planul conducerii SIF Oltenia depinde insa foarte mult de cvorumul pe care aceasta va reusi sa-l adune pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). In cazul SIF-urilor, a fost aproape imposibil in ultimii ani sa se reuneasca cvorumul necesar pentru derularea AGEA, din cauza prevederilor statutare potrivit carora deciziile nu se pot lua decat in prezenta a cel putin jumatate din actiunile cu drept de vot. SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au convocat astfel de adunari anul acesta in incercarea de a-si majora capitalul social, insa demersurile au esuat, cele doua SIF-uri reusind sa stranga doar 25-30% din capitalul social.
Singura exceptie este SIF Transilvania (SIF3), care a reusit anul trecut sa-si majoreze capitalul social, in urma unei AGEA, datorita faptului ca a eliminat anterior prevederile referitoare la cvorum din statut.
Conducerea SIF Oltenia mizeaza insa pe un interes mai ridicat din partea actionarilor, in conditiile in care in aceeasi zi se va alege si noua componenta a Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani.
"Mizam in primul rand pe interesul actionarilor pentru alegerea membrilor CA. In al doilea rand, credem ca actiunea pe care intentionam sa o derulam este in interesul lor", a explicat Ciurezu, care spera ca propunerea de rascumparare a actiunilor va starni un interes mai ridicat si din partea investitorilor straini.
Potrivit lui Ciurezu, investitorii straini mai detin in prezent circa 21-22% din actiunile SIF Oltenia, fata de aproape o treime din capital in urma cu un an.
"Daca ei ar raspunde la aceasta initiativa, ne-ar fi mult mai usor sa reusim", sustine Ciurezu.
Pe de alta parte, atingerea cvorumului ar putea fi impiedicata de anularea voturilor unor actionari importanti, cum s-a intamplat la Adunarea Generala a Actionarilor de la sfarsitul lunii august, cand s-a discutat mentinerea in functie a actualului presedinte al SIF5, Dinel Staicu.
Atunci, conducerea SIF a anulat voturile unor pachete de actiuni reprezentand 8% din capitalul SIF Oltenia, pe motiv ca ar fi detinute de persoane care actioneaza in mod concertat. Conform informatiilor din piata pachetele au fost atribuite unui grup de persoane fizice si companii care ar actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu.
Rascumpararea actiunilor proprii de catre SIF Oltenia ar putea ridica si alte probleme, in conditiile in care detinerile investitorilor la SIF-uri sunt limitate prin lege la 1%. Astfel, un investitor care are in prezent 1% din actiunile SIF Oltenia, in eventualitatea rascumpararii si anularii a 10% din actiuni, ar fi in situatia de a depasi pragul de detinere de 1% si ar putea fi obligat sa vanda din actiuni, potrivit prevederilor legale.
"Eu zic ca si in cazul acesta, rascumpararea e tot in avantajul lor, pentru ca pretul teoretic ar creste, iar ei si-ar putea valorifica actiunile in conditii mai bune", afirma Ciurezu.
SIF Oltenia a convocat si o Adunare Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 14 noiembrie, in cadrul careia se va alege un nou Consiliu de Administratie. SIF Oltenia este prima la care actionarii vor alege o noua conducere, celelalte patru SIF-uri urmand sa convoace alegeri la inceputul anului viitor.
Lupta pentru putere la SIF Oltenia, una dintre cele mai bogate dintre SIF-uri, a reinceput in urma cu doua luni, cand conducerea SIF a convocat o AGA, la cererea CNVM, pentru a discuta oportunitatea mentinerii in functia de presedinte a lui Dinel Staicu, cercetat si pus sub acuzare in mai multe dosare penale privind o serie de infractiuni economice. Catalin Chelu a incercat atunci inlaturarea lui Staicu din functie, insa a esuat dupa ce conducerea SIF5 a anulat o parte din voturi. Staicu a fost ales la conducerea SIF5 in 2006, dupa ce fostul presedinte, Vasile Salapa, si-a dat demisia, la presiunile unui grup de actionari, printre care si Catalin Chelu.
 
Rascumpararile au devenit o moda pe Bursa
 
Tot mai multe companii importante de pe Bursa apeleaza la rascumpararea actiunilor proprii, dupa ce au inregistrat scaderi puternice de la inceputul anului. Cel mai important plan de rascumparare a fost adoptat de actionarii Bancii Transilvania (TLV), care va achizitiona din piata pana la 5% din actiunile proprii pentru a stabiliza evolutia pretului pe Bursa, program care s-ar putea ridica la 50 mil. euro. Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) deruleaza deja de peste doua luni un proces de rascumparare a 4% din actiuni in vederea vanzarii lor catre salariati, insa aceasta nu a impiedicat scaderea cu peste 50% a titlurilor. Broker Cluj a anuntat, de asemenea, un proiect similar, care vizeaza un pachet de 5% din actiuni.
 
 
SIF-urile isi cumpara indirect actiunile
 
SIF Oltenia a derulat si pana acum operatiuni care pot fi asimilate rascumpararilor de actiuni, prin intermediul unor societati din portofoliu la care detine pachete de control. Oltenia Leasing, societate la care SIF Oltenia detine 37% din actiuni, a cumparat in ultimele doua luni actiuni SIF5 reprezentand 0,47% din capitalul social, detinand in prezent circa 0,63% din
societate. Alte firme din portofoliul SIF5, cum ar fi Comcereal Olt, Mercur Craiova si Voltalim Craiova au cumparat, de asemenea, in perioada octombrie
2007 - martie 2008. Conducerea SIF5 sustine insa ca achizitiile realizate de firmele din portofoliu sunt independente si fac parte din strategia societatilor respective.
 
Panait, KTD: E o initiativa buna, dar greu de realizat
 
"E foarte putin probabil sa se stranga intr-un timp asa de scurt de trei ori numarul de actionari care au participat la ultima adunare generala de la SIF Oltenia, insa nimic nu e imposibil. Este nevoie de eforturi reale pentru a realiza asa ceva. In ultimii opt ani nicio SIF nu a reusit sa mobilizeze un cvorum de 50% intr-o AGA", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest. "Initiativa e buna pentru ca ceea ce conteaza este scopul si intotdeauna scopul unei rascumparari este de a sustine pretul actiunilor, iar acest lucru este in interesul actionarilor. Pe actionari ii intereseaza in primul rand pretul actiunilor si apoi dividendul si orice masura care le sustin sunt apreciate de actionari", mai spune el.
 
Chelu: Cum sa se faca daca ei suspenda voturi?
 
Omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai importanti actionari ai SIF5, crede ca initiativa conducerii SIF Oltenia este mai mult una de imagine, iar cvorumul necesar pentru AGEA nu poate fi atins. "Cum sa se atinga cvorumul cand ei suspenda actiuni. Ei au interesul sa suspende voturi pentru a-si mentine posturile in CA. Cred ca prin acest anunt vor sa-si faca publicitate", a spus Chelu. In precedenta AGA de la SIF5 de la finele lunii august, conducerea societatii a suspendat voturi apartinand unor pachete de 8% din actiunile SIF, pe motiv ca acestea ar fi detinute concertat de mai multe persoane fizice si companii din jurul lui Catalin Chelu. CNVM l-a amendat pe Chelu pentru ca ar controla circa 3% din SIF5, prin intermediul mai multor societati.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO