Burse - Fonduri mutuale

CNVM a amânat AGA de la Sibex după ce SIF-urile au fost concertate

Autor: Stefan Musgociu

24.09.2012, 00:04 592

CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a so­licitat clarificări după ce admi­nistratorii bursei au anunţat vineri la ora 23:53 că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor, întru­cât acestea acţio­nează concertat.

Cele cinci SIF-uri deţineau la finalul primului semestru aproape 16% din acţiunile Sibex, cele mai mari pachete fiind controlate de SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%). Potrivit unor surse din piaţa de capital, SIF-urile s-ar fi coalizat să schimbe Consiliul de Administraţie al Sibex, fiind nemulţumite de activitatea administratorilor.

Consiliul de Administraţie al Sibex a transmis vineri noaptea CNVM un fax prin care anunţa că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker acţionează concertat şi că le vor fi limitate drepturile la vot în AGA.

Limitarea drepturilor de vot pentru SIF-uri vine la patru zile după ce CNVM a obligat luni mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă parti­cipaţia la pragul legal de 5% din acţiuni. Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni. O dispunere similară a fost dată şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

Astfel, AGA de la Sibex a fost amânată până la soluţionarea tuturor contestaţiilor şi a sesizărilor primite de CNVM pentru această adunare, inclusiv unele privind ordonanţele prin care mai multor acţionari li s-a impus să îşi reducă participaţiile la 5%, în condiţiile în care depăşiseră pragul legal de deţinere.

Totodată, CNVM a dispus Consiliului de Administraţie al Sibex să transmită în termen de două zile documentele în baza cărora a fost declarată acţiunea concertată dintre cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker, pentru a stabili dacă a fost un abuz al administratorilor.

Pentru Consiliul de Administraţie şi-au depus candidatura 11 persoane, printre care patru actuali admi­nis­tratori, precum şi fondatorul gru­pului imobiliar Avrig 35 Alexander Hergan şi avocatul Gabriel Biriş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO