Burse - Fonduri mutuale

CNVM a castigat 14 mil. euro la oferta pentru Verestoy si minoritarii de la RRC

CNVM a castigat 14 mil. euro la oferta pentru Verestoy si minoritarii de la RRC
09.02.2010, 00:00 26

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ierinoul pret oferit de grupul Rompetrol si KazMunaiGaz pentrupreluarea participatiilor minoritare ale Rompetrol Rafinare -Petromidia (RRC), de 0,0741 lei/actiune, cu 19% mai mare fata depretul oferit initial de kazahi, de 0,0625 lei/actiune.

"OfertaKazMunaiGaz s-a conformat cu recomandarile Comisiei potrivit carorapretul trebuie sa respecte situatiile financiare auditate la 31decembrie 2008 ale Rompetrol Rafinare, din care reiese ca eltrebuie sa fie cel putin egal cu 0,0741 lei/actiune", a declaratBogdan Chetreanu, comisar in cadrul CNVM. El a precizat caactiunile RRC revin astazi la tranzactionare.

Oferta initiala a kazahilor, respinsa de CNVM in urma cu douasaptamani, era de circa 77 mil. euro pentru 24% din RRC, iar ofertaimbunatatita se ridica la 91 mil. euro, fiind cea mai mareoperatiune de acest fel derulata pana acum pe Bursa. CNVM nu aobtinut mai multi bani doar pentru actionari, ci si pentru propriulbuget, in conditiile in care va incasa 2% din valoarea ofertei,adica 1,9 mil. euro, indifrent de numarul de actiuni care vor fisubscrise.

Unul dintre principalii castigatori ai "negocierilor" dintreCNVM si KazMunaiGaz este senatorul UDMR Attila Verestoy, caredetine 1,68% din actiunile RRC. El va incasa 6,4 mil. euro daca vadecide sa vanda in oferta, cu 1 mil. euro mai mult decat la pretuloferit initial de kazahi. El a platit circa 4,2 mil. euro pentruachizitia actiunilor, conform declaratiei de avere, astfel ca vaobtine un profit de 2,2 mil. euro.

"Pretul de 0,0741 oferit de KazMunaiGaz nu este o surprizapentru ca atat era si pretul minim legal pe care il puteau kazahiioferi. Actionarul majoritar a mers pe nivelul cel mai mic posibil.Voi vedea daca imi voi vinde participatia la Rompetrol Rafinare.Este prea devreme pentru a da un raspuns", a declarat Verestoy. Elconsidera ca valoarea ofertei putea fi mai mare daca ar fi fostfolosite si alte metode de evaluare.

Alti opt investitori, printre care se numara fiul lui Verestoy,dar si Sorin Apostol - seful KBC Securities - sau Adrian Andrici,care detin circa 3,4% din RRC, vor incasa 12,8 mil. euro in oferta.Fondul de investitii Artio Global (fostul Julius Baer), care detine2,34% din RRC, ar incasa 8,9 mil. euro daca decide sa-si vandaactiunile.

Obligativitatea lansarii ofertei a venit in urma preluarii decatre KazMunaiGaz a pachetului majoritar de actiuni al grupuluiRompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, in august 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO