Burse - Fonduri mutuale

CNVM obliga Fondul Proprietatea sa faca in 45 de zile ce nu a facut in 5 ani

CNVM obliga Fondul Proprietatea sa faca in 45 de zile ce nu a facut in 5 ani
24.02.2010, 23:08 36

Pe 23 februarie, CNVM a luat prin surprindere FondulProprietatea (FP) conditionand intrarea in vigoare a contractuluide administrare cu Franklin Templeton de inregistrarea FP la CNVMin categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). Mai mult,Comisia a dat un termen limita de 45 de zile pana la care Fondultrebuie sa depuna documentatia.

"Fondul produce efecte pe piata de capital si trebuie sa fieinregistrat la Comisie. Obligatia noastra este de a mentine o piataordonata. Prin termenul limita acordat vrem sa grabim procesul delistare al Fondului", a spus Bogdan Chetreanu, comisar in cadrulCNVM.

Conducerea Fondului nu a putut fi contactata pana la inchidereaeditiei.

Fondul Proprietatea va aduce venituri la CNVM cat toatapiata de investitii

Fondul Proprietatea se afla in prezent in al cincilea an deviata, si, sub o forma sau alta, a produs efecte pe piata decapital in tot acest interval. Aceste efecte nu au reprezentat insao problema pentru CNVM pana la inceputul acestui an.

"CNVM nu are temei legal de a conditiona intrarea in vigoare acontractului de administrare. Nu exista niciun text de lege care safaca referire la acest lucru. Este adevarat ca CNVM este abilitatasa faca regulile pe piata de capital, dar aceasta conditionare nuare sens, decat daca este in interesul Comisiei ca Fondul sa fieinregistrat", au spus surse din piata avocaturii.

Cum Fondul Proprietatea dispune de active de peste 12,2 mld. lei(3 mld. euro), cat toate fondurile de investitii si cele cinciSIF-uri la un loc, CNVM ar incasa lunar sub forma comisioaneloraplicate activelor Fondului circa 300.000 de euro si anual 3 mil.euro, odata ce Fondul va fi inregistrat. Acesti bani ar putearezolva problemele de lichiditati cu care se confrunta CNVM inaceasta perioada.

Inca o rasturnare de situatie

DeciziaCNVM complica si mai mult situatia delicata in care se afla Fondul,neschimbata in ultimii ani. Mai exact, potrivit legislatiei invigoare, inregistrarea Fondul este conditionata de o evaluare aactivelor si de o corelare a acestora cu capitalul social. Dacaactivele Fondului sunt mai mari decat capitalul social, estenecesara o majorare de capital, in caz contrar, diferenta va fitransformata in actiuni neplatite. Potrivit bilantului pe 2009,activele totale ale FP sunt de 12,2 mld. lei la un capital de 14,24mld. lei, din care circa 500 mil. lei nu au fost inca varsate deMinisterul de Finante.

Cea mai mare provocare va fi insa la nivelul conducerii. Cele 45de zile sunt un termen limita extrem de strans pentru semnareacontractului de administrare cu Franklin Templeton si pentruorganizarea unei Adunari Generale a Actionarilor in care FranklinTempleton sa fie aprobat ca administrator unic al FP. Tot in AGA,actionarii vor trebui sa aprobe modificarea actului constitutiv siinregistrarea Fondului la CNVM. Desfasurarea unei AGA are loc in 30de zile de la convocare. Semnarea contractului de administrare estela doar cateva zile distanta, dupa ce decizia actionarilor de pe 10februarie de a aproba forma finala a contractului a fost publicatape 23 februarie in Monitorul Oficial

Mandatul actualei conduceri este tot maiscurt

In acelasi 45 de zile, daca inregistrarea FP se va face subadministrarea Templeton, compania britanica trebuie sa prezinteComisiei o echipa locala de profesionisti. Templeton si-ainregistrat sucursala in Romania inca din vara anului trecut, insaa oprit recrutarile de personal neputand estima cu exactitate candva prelua atributiile de administrare.

Fondul se poate inregistra si inainte ca Franklin Templeton sapreia atributiile de administrator, insa actuala conducere, formatadintr-un Consiliu de Supraveghere si Directorat, nu indeplineste pedeplin cerintele CNVM privind experienta minima de trei ani indomeniul administrarii de investitii sau in domeniul pietei decapital. Mai exact, membri din conducere, precum Crinuta Dumitreansau Gheorghe Pogea nu indeplinesc aceste criterii, fiind necesaraschimbarea acestora.

Inregistrarea la CNVM ar bloca despagubirile laANRP

Inregistrarea la CNVM in categoria AOPC va costa Fondul 11.000de lei, insa costurile ulterioare inregistrarii sunt urias maimari, pentru ca procesul de conversie al titlurilor de despagubirein actiuni va fi blocat la ANRP si in termen de 90 de zile de lainregistrarea Fondului, Ministerul de Finante trebuie sa lanseze ooferta publica de vanzare de actiuni in vederea listarii, potrivitlegislatiei in vigoare.

Actuala conducere a Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, si-adeclarat public intentia de a lista Fondul fara oferta.

"Cu cat Fondul este mai nepregatit de listare acum, cu atat maimult va dura acest proces", mai spun sursele.

Salvarea in acest caz ar putea veni de la modificarea Ordonantei81 din 2007, prin includerea unor amendamente care sa nu mai obligeMinisterul de Finante sa faca oferta publica de vanzare si nici caprocesul de conversie sa mai fie blocat la ANRP, unde listele deasteptare se intind pe cativa ani.

Zeci de mii de persoane expropriate de regimul comunist asteaptain continuare sa fie despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea.Pana acum, doar putin ,peste 3.000 de persoane au primitactiuni.

Programincarcat

Ce are de facut Fondul Proprietatea in 45 de zile pentrua fi inregistrat la CNVM

  • Evaluarea activelor de o firma autorizata de CNVM. Dacavaloarea activelor este mai mare decat capitalul social initial(14,24 mld. lei), se majoreaza capitalul in mod corespunzator. Dacaactivele sunt mai mici decat capitalul, actiunile corespunzatoarevalorii lipsa se considera neplatite de catre statul roman.
  • Semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton sidepunerea documentului la CNVM.
  • Aprobarea firmei Franklin Templeton ca administrator unic alFondului de catre actionari in cadrul AGA. Tot in AGA, actionariitrebuie sa aprobe inregistrarea Fondului si modificarea actuluiconstitutiv al Fondului.
  • Daca inregistrarea se face sub administrarea Templeton,formarea echipei de profesionisti si avizarea acesteia se face decatre CNVM.
  • Daca inregistrarea se face sub actuala conducere, se schimbaconducerea si se numeste una noua pentru ca nu toti dintre membriiacesteia au experienta de cel putin 3 ani pe piata decapital/administrarea de investitii.
  • Depunerea la CNVM a raportului de evaluare a activelor, acontractului de depozitare incheiat cu Bancpost si a actuluiconstitutiv al Fondului.
  • Intocmirea prospectului de emisiune si depunerea documentuluila CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO