Burse - Fonduri mutuale

Compa Sibiu a avut exporturi de 61 mil. euro în nouă luni

Compa Sibiu a avut exporturi de 61 mil. euro în nouă luni

Autor: Andrei Chirileasa

09.11.2010, 23:52 108

Profitul net al Compa Sibiu (CMP) a urcat în primele nouă lunila 6,24 mil. lei (circa 1,5 mil. euro), de la un nivel de 0,42 mil.lei (0,1 mil. euro) în perioada similară a lui 2009, pe fondulcreşterii puternice a afacerilor, care au fost revigorate decererea ridicată la export.

"Prin creşterea volumului comenzilor de la principalii partenerişi în special de la Bosch şi Delphi, cifra de afaceri a crescut cu69,5% pe primele 9 luni ale anului 2010 faţă de perioada similară aanului 2009", se arată în raportul trimestrial al Compa.

Reprezentanţii companiei mai precizează că producţia a crescutpe toate segmentele de activitate, iar exporturile s-au ridicat la87,7% din cifra de afaceri, adică la circa 61 mil. euro, faţă de opondere de 72,7% în primele nouă luni din 2009 (35 mil. euro).

Compa produce elemente de direcţie, echipamente de suspensie şide fronare, dar şi injectoare sau turbocompresoare pentru motoarede autovehicule, având contracte cu mari producători internaţionalide componente auto, precum Bosch şi Delphi. Produsele Compa ajungîn echiparea unei game variate de automobile, de la Volkswagen pânăla BMW şi Porsche, conform informaţiilor de pe pagina proprie deinternet.

A angajat 370 de salariaţi pentru a face faţăcomenzilor

Compa a înregistrat una dintre cele mai puternice reveniridintre companiile listate pe Bursă, afacerile din primele nouă lunidepăşind cifra de afaceri pe tot anul trecut. La finalul anului,compania ar putea raporta cele mai mari afaceri de la înfiinţare,dacă evoluţia din primele nouă luni se menţine şi în ultimultrimestru.

"Creşterea accentuată a cifrei de afaceri din această perioadă aimpus angajarea în primele 9 luni ale anului 2010 a unui numărînsemnat de personal, astfel încât numărul salariaţilor existenţila 30 septembrie, de 1.798 persoane, a crescut cu 374 persoane faţăde începutul anului 2010", se mai arată în raportul Compa.Societatea din Sibiu, care este controlată de salariaţi prinintermediul PAS (cu o participaţie de 54%), a reuşit să-şi reducădatoriile pe termen lung cu circa 10% faţă de anul trecut, la 110mil. lei, prin rambursarea unor credite bancare. Reevaluareadatoriilor în valută pe termen lung a muşcat semnificativ dinprofiturile companiei în ultimii doi ani. Datoriile pe termen scurtau crescut cu circa 30%, până la 92 mil. lei, în special datorităcreşterii obligaţiilor faţă de furnizori ca urmare a creşteriiafacerilor.

Rezultatele au adus acţiunile în atenţiainvestitorilor

Acţiunile Compa au câştigat ieri circa 3,7% pe Bursă, dupăanunţarea rezultatelor, tranzacţionându-se la preţul de 0,44 lei.De la începutul anului, titlurile au crescut cu peste 50% fiindprintre cele mai profitabile de pe Bursă.

"Pe baza rezultatelor de la 9 luni indicatorul P/E (PER sau preţraportat la profit pe acţiune - n. red.) scade către un nivelfoarte bun (15), iar ceilalţi indicatori care erau deja atractivişi înainte sunt îmbunătăţiţi către niveluri excelente (P/S de 0,26- preţ raportat la vânzările pe acţiune). Remarcăm şi dinamicaprofitului şi a cifrei de afaceri care au depăşit anul 2007,respectiv 2008", spune Andrei Petrescu, analist la firma debrokeraj Prime Transaction.

El crede că există potenţial ca afacerile companiei să creascăîn continuare, deşi nu în acelaşi ritm ca în 2010, deoarecerevenirea economiei este abia la început, fiind un moment bunpentru investiţii în acţiuni ciclice.

Acţiunile companiilor exportatoare se numără printre cele maicăutate de către investitori, în condiţiile în care exporturile auatins niveluri record în ultimele luni.

"În acest moment producţia industrială şi exporturile reprezintămotoare ale creşterii economice, în timp ce consumul rămâne încă înteritoriu negativ din cauza pesimismului consumatorilor şi ascăderii veniturilor. Devalorizarea leului a dat o gură de oxigenexportatorilor, iar dintre aceştia, exportatorii care au o ponderecât mai mare a cheltuielilor în lei fiind cei mai avantajaţi, întimp ce exportatorii cu datorii în euro au putut avea uneleprobleme de cashflow în cazul deprecierilor bruşte ale monedeinaţionale", a explicat Petrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO