Burse - Fonduri mutuale

Companiile de la Bursa au scos profituri cu 23% mai mari

Companiile de la Bursa au scos profituri cu 23% mai mari

Click pentru imaginea intreaga

20.02.2007, 19:40 15

Profiturile nete totale ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti care au prezentat pana acum rezultatele financiare preliminare au crescut anul trecut cu 23%, in lei, in conditiile in care cifra de afaceri totala a acestora a inregistrat o crestere similara, potrivit datelor centralizate de pe BVB. In euro, cresterea profiturilor a fost de aproape 27%.
Au fost analizate 51 de companii din cele 58 listate. Statistica nu cuprinde rezultatele Petrom si BRD Groupe Societe Generale, cele mai mari doua companii de pe Bursa care nu au prezentat inca rezultatele financiare preliminare pe 2006.
Valoarea totala a profiturilor raportate de companiile de la Bursa, din care s-au scazut pierderile companiilor neprofitabile, s-a ridicat anul trecut la circa 1,18 miliarde de lei (335 de milioane de euro), fata de un nivel de 960 de milioane de lei (265 de milioane de euro) in 2006. Cifra de afaceri totala a companiilor analizate a urcat la 19,55 miliarde de lei (5,55 miliarde de euro), de la 15,84 miliarde de lei (4,37 miliarde de euro) in 2005.
"O rata de crestere medie de 23% pentru afacerile si profiturile companiilor de la Bursa este foarte buna si arata ca economia romaneasca merge bine si ca societatile listate la Bursa sunt, in marea lor majoritate, companii premium", considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Un alt fapt imbucurator care rezulta din aceasta statistica este acela ca s-a mentinut marja profitului inregistrat de companiile listate, ceea ce este un lucru bun in conditiile unei economii emergente cum este cea a Romaniei", a mai precizat Pasol. Marja medie de profit a companiilor de la Bursa a fost anul trecut de circa 6,03%, fata de 6,06% in 2005.
Evolutia rezultatelor companiilor listate a fost anticipata de piata de capital, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor de la Bursa, exceptand SIF-urile, inregistrand o crestere de 28,5% in 2006. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii, a inregistrat anul trecut un avans de circa 22,2%. Cei doi indici au inceput si acest an cu cresteri de circa 10%. "Faptul ca indicii bursieri au avut cresteri asemanatoare cu cifra de afaceri si profitul companiilor listate confirma faptul ca evolutia Bursei reflecta evolutia economiei. Cresterile raportate de companiile de la Bursa mi se par normale pentru etapa in care se afla economia romaneasca in acest moment, iar pentru acest an ma astept la o evolutie similara", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El considera ca raportarile financiare ale Petrom si BRD ar putea modifica aceste rate de crestere. Profiturile insumate ale Petrom si BRD reprezinta mai mult de jumatate din profiturile totale ale companiilor de la Bursa, ceea ce face ca acestea sa aiba o influenta destul de mare in rata de crestere finala.
"Daca la BRD rata de crestere a profitului s-ar putea apropia de 20%, la Petrom estimez o crestere a profitului de circa 10-15%", sustine Panait.
La nivel sectorial, evolutia profiturilor companiilor listate a inregistrat diferente semnificative. Sectorul cu cea mai buna evolutie a fost cel metalurgic, cu o crestere a profitului de aproape 450%, in conditiile unui avans de 22% al cifrei de afaceri. Toate companiile din acest sector au avut evolutii foarte bune in 2006. Producatorul de aluminiu Alro Slatina si-a triplat profitul, in timp ce producatorul de otel Mechel Targoviste a trecut pe profit dupa cinci ani in care a raportat pierderi. Producatorii de tevi Artrom Slatina si Silcotub Zalau au inregistrat, de asemenea, cresteri importante ale profiturilor. Aceasta este si explicatia pentru care companiile metalurgice s-au situat anul trecut in topul celor mai mari cresteri de la Bursa.
Un alt sector cu o evolutie buna a fost cel al bunurilor de larg consum, unde profitul a crescut cu peste 300%, in special datorita producatorului de dulciuri Kandia-Excelent, care si-a majorat profitul de peste patru ori in conditiile vanzarii unor active. In sectorul de servicii si utilitati Transelectrica a contribuit semnificativ la cresterea profiturilor, raportand un avans cu 240% al profitului net.
Evolutii bune, dar nu la fel de spectaculoase, s-au inregistrat in sectoarele farmaceutic si financiar-bancar, doua dintre cele mai urmarite de pe Bursa. Profiturile companiilor farmaceutice au urcat cu 31%, in timp ce bancile si SIF-urile au raportat profituri totale cu 33% mai mari decat in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24