Burse - Fonduri mutuale

Cine conduce cele cinci SIF-uri, care au împreună 5,3 mld. lei capitalizare şi 13,4 mld. lei active totale. Sub actualele conduceri, patru din cinci SIF-uri au apelat la rebranding pentru a recâştiga încrederea investitorilor.

Cine conduce cele cinci SIF-uri, care au împreună 5,3...

Autor: Tibi Oprea

18.12.2023, 07:30 1116

♦ Cu expunere pe unele dintre cele mai mari companii de la Bursa de la Bucureşti, unele la maxime istorice, cele cinci societăţi se tranzacţionează la discounturi faţă de averea din portofoliu chiar şi de 67%

Cele cinci societăţi de investiţii finan­ciare (SIF-uri) de la Bursa de Valori Bucureşti, pentru care popularitatea a început să scadă de la criza financiară din 2008 încoace şi care au ajuns să se tranzacţioneze la discounturi faţă de averea din portofoliu cuprinse între 46% şi 67%, au apelat sub actualele conduceri la procese de rebranding pentru a recâştiga interesul investito­rilor.

Sunt evaluate astăzi de in­vestitori la peste 5 mld. lei (1,1 mld. euro) şi gestionează active totale de 13,4 mld. lei, o parte importantă din economia româ­nească, cele mai mari expu­neri fiind la companii listate la BVB, precum Banca Transilvania, OMV Petrom, BVB sau BRD. În fiecare caz al celor cinci SIF-uri, Banca Transilvania este pe primul loc în portofoliu.

Cu acţiuni ale unor blue chip-uri care au atins maxime istorice în 2023 sau evaluări nemaiatinse de câţiva ani, acţiunile celor cinci societăţi subperformează anul acesta, fiind tranzacţionate la randa­mente sub cel al indicelui principal BET, iar brokerii spun că atunci „când vor începe să acorde dividende care să se ridice cât de cât la randamentul mediu al indicelui BET, oa­menii îşi vor întoarce din nou privirea către ele“. Cine le conduce?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO