Burse - Fonduri mutuale

Conducerea SIF Oltenia suspenda voturile firmelor lui Chelu pentru AGA din noiembrie

29.10.2008, 18:11 21

SIF Oltenia (SIF5) va limita la 1% dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru un grup de investitori care au 9,89% din actiunile societatii, intrucat acestia actioneaza in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, potrivit directorului general adjunct al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

"Dupa anularea drepturilor de vot a 8,89% din actiuni, drepturile de vot vor reprezenta numai 1% din capital la AGA din 14 noiembrie", a declarat Ciurezu.
In cadrul AGA din 14/15 noiembrie de la SIF Oltenia vor fi alesi membrii Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani, in cursa fiind inscrisi 21 de candidati. Cele mai puternice grupuri sunt cel al actualei conduceri, din care fac parte presedintele societatii Dinel Staicu si vicepresedintele Tudor Ciurezu, precum si alti membri ai CA si ai conducerii executive, si un grup sustinut de omul de afaceri Catalin Chelu si de alti investitori care actioneaza in mod concertat cu acesta, care este format din mai multe persoane care au legatura cu firme controlate de Chelu. Prin anularea voturilor firmelor apartinand omului de afaceri din Galati, conducerea SIF Oltenia a lovit puternic sansele acestuia de a-si plasa oameni in Consiliul de Administratie al societatii.
Catalin Chelu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
In cadrul AGA de la SIF Oltenia de la sfarsitul lunii august, conducerea SIF a anulat voturile a peste 8% din actiuni chiar in ziua de desfasurare a acesteia, pe motiv ca acestea ar fi apartinut unor firme din grupul lui Chelu. Anularea acelor voturi l-a ajutat pe Dinel Staicu sa-si pastreze scaunul de presedinte. Firmele respective au dat in judecata SIF Oltenia cerand anularea AGA.
De aceasta data, decizia conducerii SIF Oltenia a fost luata dupa ce societatea a primit de la Depozitarul Central lista detinatorilor de actiuni cu drept de vot suspendat in conformitate cu prevederile legii pietei de capital, potrivit unei raportari transmisa Bursei de Valori.
Potrivit legistatiei pietei de capital, conducerea unei SIF sau a societatii care administreaza societatea de investitii financiare trebuie sa suspende drepturile de vot aferente actiunilor care depasesc pragul de 1% din capitalul social al SIF de la momentul primirii notificarii din partea Depozitarului Central.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a amendat, in septembrie, pe presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, vicepresedintele Tudor Ciurezu si pe Florian Teodor Buzatu, administrator, intrucat nu au suspendat, la o AGA din luna aprilie, drepturile de vot aferente actiunilor pe care le avea Catalin Chelu si care depaseau pragul maxim de detinere.
Pe ordinea de zi a AGA, programata pentru 14 noiembrie, mai figureaza si un plan de rascumparare a 10% din actiunile societatii, intr-un program de stabilizare a pretului titlurilor, insa pentru aceasta este necesar un cvorum de minimum 50% din actionarii cu drept de vot, la a doua convocare, pe 15 noiembrie. In conditiile suspendarii dreptului de vot pentru 8,89% din actiuni, care ar fi participat la AGA, luarea unei decizii privind rascumpararea actiunilor are extrem de putine sanse de reusita. La finalul primelor noua luni, SIF Oltenia avea active nete de 1,91 miliarde de lei (512 mil. euro), valoare cu 19% sub cea de la sfarsitul anului trecut. Profitul s-a diminuat cu 23,4%, la 82,5 mil. lei (22,5 mil. euro), fata primele noua luni din 2007.
Actiunile SIF Oltenia au incheiat sedinta bursiera de ieri la pretul de 0,57 lei, in crestere cu 5,5%. La aceasta cotatie, capitalizarea SIF Oltenia este 88,5 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO