Burse - Fonduri mutuale

Conjunctura favorabilă de pe plan intern şi extern atrage străinii pe bursă

Conjunctura favorabilă de pe plan intern şi extern atrage străinii pe bursă

Conjunctura favorabilă de pe plan intern şi extern atrage străinii pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

06.02.2012, 00:06 1363

Brokerii de pe bursă spun că aprecierile bursei vor continua în măsura în care nu vor mai apărea surprize de pe plan extern legate de criza datoriilor din zona euro.

"Dacă pe plan extern se observă o «îndulcire» a discursurilor în legătură cu modalitatea de rezolvare a situaţiei datoriilor, asupra pieţei din România planează şi efectul dividendelor care ar putea fi acordate de către unele dintre companii. În plus, cred că pe lângă investitorii locali şi-au făcut prezenţa şi unii jucători străini, pentru că se observă o îmbunătăţire semnificativă a volu­melor. În acest context, dacă nu vom avea surprize neplăcute în legătură cu criza datoriilor din Europa, situaţia actuală ar trebui să se menţină", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 1% şi a încheiat un nou maxim al ultimelor şase luni, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea au urcat pentru a 16-a şedinţă consecutiv şi au înregistrat cel mai ridicat nivel pentru ultimele şapte luni.

Un nivel mai ridicat al indicelui general al pieţei, BET-C, decât cel de vineri a fost atins la 5 august. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 13,2% mai sus.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,52%, iar titlurile companiilor din sectorul ener­getic plasau indicele BET-NG cu 1,25% peste închiderea de joi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,54%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 62,5 milioane lei (14,3 milioane euro), sumă cu 8% peste rulajul şedinţei precedente, de 58,1 milioane lei (13,3 milioane euro).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat a 16-a şedinţă consecutivă de creştere, avansând cu 0,19%, şi au încheiat la preţul de 0,521 lei. Preţul maxim plătit vineri pentru o acţiune FP a fost de 0,5345 lei. O cotaţie peste ma­ximul de vineri nu a mai fost înregistrată din 8 iulie. Investitorii au tranzacţionat în total titluri FP de 26,4 milioane lei, suma reprezentând 42% din rulajul pieţei acţiunilor.

"Acţiunea FP poate fi considerată până acum un real câştigător din punctul de vedere al evoluţiei. Este foarte probabil ca odată ştiut că statul nu mai are acţiuni pe care să le ofere ca şi despăgubire, investitorii de portofoliu să conştientizeze că singura opţiune de acumulare este să ofere un preţ mai bun", a afirmat brokerul.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis săptămâna cu o apreciere de 2,2%, în timp ce acţiunile BRD s-au corectat uşor, cu 0,1%. Pe de altă parte, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 3,4%.

Acţiunile Bursei de Valori Bu­cureşti (BVB) au câştigat încă 3,3%, ducând avansul de la începutul anului la 19,4%. Titlurile Broker Cluj (BRK) au câştigat de asemenea 5,9% pe fondul unui rulaj de 390.000 de lei.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu aproape 3% din acţiunile Electromagnetica (ELMA), pentru 5,8 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la 0,29 lei, preţ similar celui de la finalul şedinţei precedente. Pe piaţa principală cotaţia acestor acţiuni a crescut cu 0,17%, la 0,2905 lei, pe un rulaj de aproape 31.000 de lei.

Pe piaţa RASDAQ investitorii au tranzacţionat titluri de 786.000 de lei, sumă cu 54% peste valoarea tranzac­ţiilor cu acţiuni de joi, de 510.000 de lei.

Titlurile firmei hoteliere Hebe Sângeorz Băi (HEBE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 275.000 de lei.

Singura tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 2,5 lei, preţ de aproape patru ori peste cotaţia precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO