Burse - Fonduri mutuale

Constantin Roibu şi-a văzut visul cu ochii: Oltchim a repornit instalaţiile de la Arpechim şi îşi poate creşte producţia. Când va scăpa de pierderi?

Constantin Roibu şi-a văzut visul cu ochii: Oltchim a repornit instalaţiile de la Arpechim şi îşi poate creşte producţia. Când va scăpa de pierderi?

Autor: Andrei Chirileasa

14.06.2011, 23:36 1018

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), condus deConstantin Roibu, a anunţat repornirea instalaţiilor de petrochimiede pe platforma rafină­riei Arpechim Piteşti, pe care le-a cumpăratde la Petrom în decembrie 2009.

"După douăzeci de luni de la oprirea petrochimiei din cadrulArpechim Piteşti, în data de 11.06.2011 instalaţia de separarepropan propilenă a fost pornită, iar începând de astăzi (ieri -n.red.) se pompează din nou propilenă pe conducta careaprovizionează Oltchim Râmnicu Vâlcea. În scurt timp vor fi porniteşi celelalte instalaţii din cadrul platformei petrochimice", searată într-un anunţ al Oltchim.

Reprezentanţii companiei nu au precizat însă ce economie va facecompania în urma repornirii instalaţiilor.

Oltchim a negociat cu Petrom încă de la începutul lui 2008preluarea instalaţiilor de petrochimie de la Arpechim, de unde seaproviziona cu materie primă. Petrom a oprit instalaţiile în toamnalui 2008 şi a sistat livrările către Oltchim, din cauza datoriiloracumulate. După un an de negocieri, Oltchim şi Petrom au ajuns laun acord în privinţa transferului instalaţiilor şi al celor circa560 de angajaţi de pe platformă către combinatul din RâmnicuVâlcea, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 13 mil. euro.

Constantin Roibu, directorul Oltchim Râmnicu VâlceaCompania aavut însă nevoie de mai mult de un an pentru a derula lucrări dereparaţii şi modernizări la instalaţiile preluate şi pentru a-şiasigura capitalul de lucru necesar pentru repornirea acestora, timpîn care s-a aprovizionat cu propilenă din import, la costuri mairidicate, fapt care a contribuit la pierderile înregistrate decompanie în ultimii doi ani.

Propilena este folosită la producţia de polioli, care la rândullor au o gamă largă de utilizări, de la aditivi pentru industriaalimentară până la spume poliuretanice utilizate la izolaţii înconstrucţii.

"Închiderea în 2008 a instalaţiilor de petrochimie de larafinăria Arpechim Piteşti a însemnat pentru Oltchim debutul uneiperioade foarte dificile care a dus la funcţionarea la jumătate dincapacitate şi a determinat pierderi importante pentru combinat.Prin pornirea acestei prime instalaţii, obiectivul nostru strategicde integrare a Oltchim cu sursele tradiţionale de materii primeîncepe să fie pus în practică, rezultatul pe care îl aşteptăm fiindcreşterea semnificativă a capacităţii de funcţionare, pentru areduce din pierderi şi pentru a confirma trendul ascendent alOltchim de la începutul acestui an", a declarat Constantin Roibu,director general al Oltchim.

Pentru ca Oltchim să funcţioneze la capacitate maximă, are însănevoie să reia şi producţia de PVC, pentru care trebuie să seaprovizioneze cu etilenă. Compania nu poate însă reporni momentaninstalaţiile de producere a etilenei de la Piteşti din cauză căPetrom a închis de tot rafinăria Arpechim, care furniza o serie dematerii prime. În aceste condiţii, Oltchim a preluat în ultimaperioadă o serie de instalaţii mai mici de pe platforma rafinărieişi a făcut o ofertă către Petrom pentru preluarea integrală arafinăriei, cu sprijinul Ministerului Economiei, care deţine 55%din acţiunile combinatului.

Pentru acest an, Oltchim şi-a bugetat afaceri de 2,4 mld. lei(570 mil. euro), în creştere cu 80% faţă de anul trecut, cu circa70% din cifra de afaceri acoperită de exporturi. În primultrimestru, afacerile Oltchim au crescut cu 94%, la 464 mil. lei(110 mil. euro) şi şi-a redus pierderile de 20 de ori, la 2,65 mil.lei.

Oltchim se alfă pe lista companiilor de stat pe care Guvernuls-a angajat faţă de FMI să le privatizeze în următorul an.Discuţiile privind privatizarea Oltchim au determinat şi creştereaspectaculoasă a preţului acţiunilor pe Bursă. Titlurile Oltchim aucrescut de aproape 10 ori de la începutul anului, după ce în ultimalună acţiunile au crescut aproape în fiecare zi cu 15%. Grupulgerman PCC, care este interesat să participe la privatizareacompaniei, a fost unul dintre principalii cumpă­rători,majorându-şi participaţia la aproape 17% (de la 12% la începutulanului). Fondul britanic Carlson Ventures, care a intrat înacţionariat în luna aprilie, deţine circa 14%.

Ieri, acţiunile Oltchim au câştigat 6%, tranzacţionându-se lapreţul de 1,94 lei. Capitalizarea companiei este de 162 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO