Burse - Fonduri mutuale

Consumul mic al combinatelor loveşte profitul Transgaz

Autor: Adrian Ionut Cojocar

10.11.2010, 23:51 34

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN)a înregistrat în perioada iulie-septembrie din acest an un profitnet în scădere cu 2,4%, de 18,8 mil. lei (4,4 mil. euro), după ceîn prima jumătate a anului câştigul companiei se majorase cu56%.

Veniturile Transgaz au urcat uşor în trimestrul al treilea, cu2,6%, la 225,2 mil. lei (52,9 mil. euro) pe fondul majorăriitarifelor care au compensat scăderea cu circa 6% a consumului degaze transportate. Scăderea s-ar putea accentua în ultimultrimestru, după ce Ministerul Economiei a decis să nu maiprelungească facilitatea acordată combinatelor chimice de a consumadoar gaze din producţia internă, iar acestea au ameninţat că-şi voropri producţia.

"Rezultatele au fost în linie cu aşteptările noastre care anticipauo încetinire semnificativă a ritmului de creştere în trimestrultrei faţă de primele şase luni ale anului din cauza volumelor maimici transportate. Consumul de gaze la nivel naţional s-a redus dela an la an cu 11% în luna iulie şi cu 10% în august. Scăderea asurvenit mai cu seamă pe partea combinatelor chimice care conteazăcu circa o treime din consumul naţional şi care au consumat îniulie şi august cu 36% şi respectiv 23% mai puţine gaze decât înaceeaşi perioadă a anului trecut", spune Raluca Ungureanu, analistla BCR Erste.

Totuşi, după primele nouă luni profitul Transgaz a avansat cu 50%,la 284,2 mil. lei (67,9 mil. euro), după ce afacerile companieis-au majorat cu 13,6%, la 915,7 mil. lei (218,9 mil. euro), iaranaliştii anticipează că transportatorul are şanse să-şi realizezeprofitul record bugetat pentru 2010, de 347,7 mil. lei (circa 81,6mil. euro). De aceea, aceştia estimează că Transgaz rămâneprincipala ţintă pentru investitorii care preferă dividendele dacărămân în vigoare prevederile actuale de distribuire a 90% dinprofit pentru dividende.
"Veniturile sunt puţin peste estimări dată fiind o cantitatetransportată cu 4% peste prognoza noastră, care în trimestrul altreilea s-a redus cu 6% faţă de cantitatea transportată întrimestrul trei din 2009. Însă costurile cu mentenanţa şi salariileau depăşit estimările. Compania a înregistrat câştiguri dinreevaluarea activelor curente de 14,4 mil. lei, probabil dinîncasarea unor creanţe restante, ceea ce i-a adus un profitoperaţional de 23,7 mil. lei, dublu faţă de cât anticipam", spuneIuliana Mocanu, analist la Raiffeisen Capital &Investment.

Începând cu anul 2006, volumul de gaze naturale transportate decompanie s-a redus constant, respectiv cu 24,14% în ultimii treiani, dar ANRE a fost generoasă şi a majorat tarifele de transportale companiei cu 85,7% în aceeaşi perioadă, astfel cătransportatorul a raporat în fiecare an indicatori financiari încreştere. Anul trecut, ANRE a întârziat trei luni, până înseptembrie, să ajusteze tarifele, care au fost majorate cu 22% dela acea dată. În 2010, consumul de gaze s-a redresat, urcând cu 7%în perioada ianuarie-septembrie, iar Transgaz n-a mai beneficiat denicio majorare de tarif.
Dacă în primele nouă luni ale anului profitul companiei a fostsusţinut de majorarea tarifului de anul trecut, după această datăanaliştii nu văd zile prea bune pentru transportatorul naţional degaze, în condiţiile în care în ultimele luni consumul a dat semnede slăbiciune şi multe dintre combinatele chimice îşi vor încetaactivitatea pentru că nu mai sunt ajutate de stat. La 31 octombriea expirat facilitatea care permitea companiilor din sectorul chimicsă utilizeze gaz doar de provenienţă internă, oferită de Guvern în2009 pentru a combate efectele crizei. În aceste condiţii, omul deafaceri Ioan Niculae, care controlează grupul InterAgro, unuldintre cei mai mari consumatori de gaze din Ro­mâ­nia, a sistatluna aceasta producţia unora dintre combinatele chimice pe care ledeţine pe motiv că preţul la gaze este prea ridicat.

"Ne aşteptăm la o oarecare diminuare a con­su­mului de gaze şiimplicit a profitului în ultima parte a anului şi în prima jumătatea anului viitor dacă tarifele nu se majorează", spuneUngureanu.
Acţiunile Transgaz au pierdut ieri 1% după anunţarea rezultatelor,tranzacţionându-se la 262 de lei. De la începutul anului, titlurileau câştigat 65%, fiind printre cele mai profitabile plasamente depe Bursă. Compania are o capitalizare de 720 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO