Burse - Fonduri mutuale

Contor Group Arad, favorizata de scaderea consumului

Contor Group Arad, favorizata de scaderea consumului
09.06.2010, 23:00 37

Compania Contor Group Arad (simbol bursier CGC), specializata inproductia de contoare de apa si energie termica, se afla in topzece cresteri pe BVB de la inceputul anului, cu o apreciere deaproape 40% fata de ultima cotatie din decembrie.

"Contor Group a intrat pe piata intr-un moment defavorabil alpietei si imediat titlurile au scazut mult fata de pretul dinoferta, iar pe tot parcursul lui 2009, actiunile au evoluat relativstabil. In 2010, actiunile au urcat cu piata, dar in continuaresunt sub pretul din oferta", a explicat Ovidiu Serdean, broker laIFB Finwest.

Contor Group s-a listat la sfarsitul lui 2008, iar in urmalistarii a reusit sa stranga circa 3,2 mil. euro, oferta fiindderulata la un pret de 0,38 lei/actiune.

Titlurile companiei se tranzactioneaza in prezent la un pret de0,093 lei/unitate, dupa ce s-au corectat ieri ca urmare a treceriidatei de inregistrare pentru participarea la o majorare de capitalcu actiuni gratuite pe care compania o are in derulare.

In cadrul operatiunii, fiecare investitor care detinea martiactiuni va primi o actiune gratuita la patru actiuni detinute.Ieri, titlurile CGC s-au tranzactionat cu circa 6% peste pretulmatematic de referinta calculat de BVB, capitalizarea companieifiind de circa 5 mil. euro.

Compania a anuntat recent incheierea unui nou contract, invaloare de 2,18 mil. euro cu compania peruana Consorcia Precom Aguadin Lima, pentru furnizarea de contoare de apa. "Compania meritaatentie, in conditiile in care populatia a inceput sa puna accentdin ce in ce mai mult pe economisire si pe reducerea consumului deapa, iar in regiunile in care resursele de apa sunt limitate,contorizarea consumului se impune cu atat mai mult. De remarcateste si faptul ca societatea a investit foarte mult in ultimaperioada, in prezent producand toate subansamblele contoarelor,ceea ce ii confera o anumita independenta pe piata", a mai spusSerdean.

Afacerile companiei in primul trimestru s-au ridicat la putinpeste 10,6 mil. lei (2,5 mil. euro), in scadere cu circa 10% fatade cifra de afaceri raportata de societate in primele trei luni alelui 2009.

Profitul companiei s-a ridicat in aceasta perioada laaproximativ 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).

Compania este controlata de omul de afaceri Tudor Caracioni,prin intermediul unei firme inregistrate in Germania.

TITL: Tepes a mai cumparat 0,35% din actiunile Bursei

Andrei Chirileasa

Daniel Tepes, cel mai mare actionar al Bursei de ValoriBucuresti (BVB), a cumparat marti, in prima zi de tranzactionare aactiunilor la Bursa, un pachet de 27.000 de actiuni BVB,reprezentand 0,35% din capitalul operatorului de piata, pentru carea platit peste 700.000 de lei (166.000 de euro).

In urma tranzactiilor, Tepes si-a consolidat pozitia de cel maiputernic actionar al BVB, ajungand la o participatie de aproape4,9%. Potrivit legislatiei in vigoare, in prezent niciun investitornu poate detine mai mult de 5% din actiunile cu drept de vot aleunui operator bursier. Pe de alta parte, un investitor poateacumula peste 5% din actiuni, insa in acest caz dreptul de vot i selimiteaza la 5%.

Daniel Tepes este proprietarul firmei de brokeraj HTI ValoriMobiliare, pe care a vandut-o in 2007 bancii de investitiiamericane Morgan Stanley, de la care a rascumparat actiunile in2009, cand americanii s-au retras de pe piata locala. El este unuldintre cei mai puternici si mai influenti investitori de pe piatade capital, castigand un loc in Consiliul de Administratie alBursei in urma alegerilor din februarie. De asemenea, majoritateacandidatilor sustinuti de el au castigat de asemenea mandate deadministratori.

Tepes este si cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, undedetine prin intermediul HTI circa 8% din actiuni, fiind alaturi dealti membri din conducerea actuala a BVB un sustinator al fuziuniidintre cele doua piete.

Actiunile BVB au debutat marti la tranzactionare pe Bursa,pretul actiunilor in prima zi scazand de la 34 de lei in deschiderela 24,5 lei la inchiderea sedintei. Transferurile de marti auinsumat aproape 5% din capitalul Bursei, iar ca valoare s-auapropiat de 10 mil. lei.

Ieri, actiunile BVB au inregistrat o revenire,tranzactionandu-se pe parcursul sedintei la preturi cu circa 5% maimari fata de cel de inchidere din prima zi. Tranzactiile de ieri aufost insa de circa zece ori mai mici. Capitalizarea BVB se ridicain prezent la circa 47 mil. euro.

TITL: Molnar, IFB: Pe Bursa din Viena, fara 10.000 de euro n-aice cauta

Adrian Cojocar

Conducerea firmei de brokeraj IFB Finwest, care a devenit recentmembru al Bursei din Viena, spune ca tranzactiile mici sunt taxatede austrieci cu comisioane mai mari comparativ cu cele practicatede Bursa de Valori Bucuresti.

"Am devenit membri ai Bursei din Viena pentru a oferi clientilorun serviciu in plus, pentru ca am avut cereri din partea acestora.Pe Viena, fara minim 10.000 de euro n-ai ce cauta. Dacatranzactionezi cateva actiuni, cum fac unii de la noi, te costa maimult comisioanele de tranzactionare decat ordinele", a precizatOctavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.

Bursa din Viena percepe un comision fix pe tranzactie de minim1,8 euro, in schimb are comisioane variabile mici, care incurajeazainvestitorii sa tranzactioneze valori mai mari.

Conducerea Bursei din Viena a admis la finele lunii trecutecererea firmei de brokeraj IFB Finwest din Arad de a deveni membrual bursei austriece, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ulbursei vieneze. IFB Finwest este una dintre cele mai mari case debrokeraj independente de pe Bursa, dupa primele cinci luni aleanului societatea plasandu-se pe locul patru in topulintermediarilor pe actiuni, cu tranzactii ce au cumulat 388,2 mil.lei.

O alta casa de brokeraj autohtona care are calitatea de membrual bursei dn Viena este BT Securities, cel mai mare broker pesegmentul de retail.

"Banuiesc ca investitorii romani vor sa tranzactioneze la Vienapentru ca sunt companii mai interesante acolo decat la noi, cum arfi Voestalpine, Raiffeisen sau OMV. Daca vrei sa cumperi un pachetmai important de actiuni Erste la Bursa din Bucuresti iti ia sidoua saptamani, in timp ce la Viena l-ai luat in doua minute",spune Molnar, care a precizat ca sistemul va fi testat intai decasa de brokeraj si va fi disponibil clientilor in circa osaptamana.

Printre clientii IFB Finwest se numara SIF Banat-Crisana (SIF1)si SIF Moldova (SIF2), aceasta din urma realizand tranzactii si peactiunile Erste Bank.

Tranzactiile care se realizeaza zilnic cu actiuni Erste Bank laViena depaseste de cateva ori rulajul BVB pe segmentul actiunilor.Spre exemplu, in a doua parte a sedintei de ieri, tranzactiile cutitluri Erste la Viena cumulau 35 mil. euro, in timp ce laBucuresti pe toata piata se realizasera la aceeasi ora tranzactiide 2,3 mil. euro.

"Pentru a deveni membri la Bursa din Viena am cheltuit peste100.000 de euro, incluzand si sumele blocate pentru fondul degarantare. Cine spune ca piata romaneasca este scumpa nu stie cevorbeste. Eu am sustinut totdeauna coborarea comisioanelor detranzactionare la Bursa. Costurile pentru a deveni membru sunt maireduse la BVB fata de Viena. Va imaginati cat ar costa sa deviimembru la bursa din Frankfurt sau Londra daca la Viena costa atat",a mai spus Octavian Molnar.

De cealalta parte, Rares Nilas, directorul general al BTSecurities, care a intermediat anul trecut tranzactii de circa 15mil. euro pe Bursa din Viena, spune ca la aceleasi tranzactii,comisioanele percepute pe piata vieneza reprezinta circa 30% dincele taxate la bursa locala.

"Viena are un sistem care descurajeaza tranzactiile de valorifoarte mici prin acel comision fix impus pe tranzactie, dar costulvariabil este foarte mic, si acesta include tot, cost de decontare,costul cu depozitarul etc.", a precizat Rares Nilas.

Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest

TITL: Investitorii in fonduri mutuale au luat o pauza,refugiindu-se in valute

Activele fondurilor mutuale si-au domolit cresterea in mai, panala un volum de 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro), mai mult cu 1,6% decatin aprilie. Corectiile bursiere si deprecierea leului i-au facut peinvestitori sa isi regandeasca plasamentele.

Roxana Pricop

Cele peste 50 de fonduri mutuale au atras 98,6 mil. lei (24 mil.euro) de la investitori in luna mai, de aproape trei ori mai putindecat in aprilie, cand intrarile nete au urcat pana la 245,6 mil.lei (59 mil. euro), potrivit raportului lunar emis de AsociatiaAdministratorilor de Fonduri (AAF). In primul trimestru, valoareasumelor nete atrase de fonduri de la investitori a fost de 795,4mil. lei (193 mil. euro).

Temperarea avansului a fost resimtita mai puternic de fondurilemonetare, care au reusit sa atraga intrari nete de 42,8 mil. lei,mult sub valorile raportate in lunile anterioare, in timp ce dinfondurile de actiuni si cele diversificate investitorii au retrascumulat peste 23,7 mil. lei.

"Consider luna mai o exceptie cauzata de conjuctura locala si denumeroasele semne de intrebare din jurul cresterii fiscalitatii, alevolutiei acordului cu FMI, dar si al deciziei BNR privind scadereadobanzii de referinta. Parte din investitorii de fonduri mutuale,in special cei cu un comportament speculativ, au preferat sa seretraga din fonduri pentru a investi in valute pariind pe inceputulunui trend descendent al leului. De asemenea, alti investitori, incautare de randamente mai mari, si-au transferat plasamentele sprealte fonduri", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii deadministrarea Erste Asset Management, liderul industriei cu activenete de peste 2,1 mld. lei (500 mil. euro).

Luna trecuta, investitorii au retras aproape 280 mil. lei dinfonduri monetare, facand subscrieri de 322 mil. lei.

Pe de alta parte, scaderea Bursei a afectat fondurile deactiuni, care abia reusisera sa inregistreze intrari de capital maiconsistente la inceputul anului, dupa multe luni de pauza.

"Retragerile din fondurile de actiuni au un caracter normal,tinand cont de evolutia Bursei din ultima perioada si de faptul cainvestitorii din aceste tipuri de fonduri sunt mult mai atenti lacontextul local si extern. O revenire a Bursei pe un trendascendent va readuce investitorii in fonduri", a afirmat DanPopovici, director de investitii la societatea de administrare OTPAsset Management, cu active nete in administrare de 137,6 mil. lei(33 mil. euro).

In mai, principalul indice al Bursei, BET, s-a depreciat cu15,4%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitiifinanciare a pierdut 33,18%.

Desi Bursa a fost afectata de corectii puternice in ultimeledoua luni, fondurile de actiuni raman cele mai performanteplasamente in ultimele 12 luni, cu un maxim de 50% atins de BTIndex, administrat de societatea BT Asset Management.

Pe locul al doilea si al treilea se situeaza Active Dinamic,administrat de Swiss Capital, cu un randament de 42,1% si RomaniaActiuni, gestionat de Raiffeisen Asset Management, cu un plus de38,3% al unitatii in ultimele 12 luni.

Din categoria plasamente cu risc scazut de risc, cel maiperformant fond este BCR Obligatiuni, cu un randament de 12,7%.

La finele lunii mai, un numar de peste 195.000 de investitoridetineau plasamente in cele 53 de fonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO