Burse - Fonduri mutuale

Copos plateste 17-18 mil. euro pentru a stinge litigiul de la Athenee Palace Hilton

Copos plateste 17-18 mil. euro pentru a stinge litigiul de la Athenee Palace Hilton

George Copos

22.04.2008, 19:25 63

George Copos a ajuns la o intelegere cu un grup de oameni de afaceri din Cluj (Dorin Goia si Horia Ciorcila) pentru stingerea litigiului legat de o tranzactie de cumparare a hotelului Hilton din Capitala care a avut loc acum aproape trei ani, acord in urma caruia trebuie sa plateasca intre 17 si 19 milioane de euro pentru a deveni unicul proprietar al hotelului, conform unor surse de pe piata financiara.
Conflictul dintre Tehnofrig Cluj si Ana Hotels pentru Hilton dateaza din 2005, cand firma lui Copos a cumparat pachetul majoritar de 52,54% din Athenee Phoenix Group, firma care detine hotelul Hilton, de la grupul francez Vivendi Universal. Valoarea tranzactiei a fost estimata atunci la circa 18-19 mil. euro. Copos era atunci vicepremier.
Tehnofrig a revendicat atunci jumatate din pachetul de 52,54% din actiunile societatii care controleaza hotelul de cinci stele din Bucuresti, pe baza unei intelegeri prealabile pe care o avusese cu Ana Hotels. De cealalta parte, reprezentantii Ana Hotels au sustinut ca societatea clujeana nu a venit la timp cu banii, conform intelegerii, asa incat hotelul i-ar fi revenit in totalitate.
Dupa trei ani de procese, cele doua parti au ajuns la o intelegere prin care practic Copos recunoaste ca grupul de la Cluj avea dreptul la actiuni, conform intelegerii initiale.
"Am fost anuntat de catre managementul grupului ca s-a semnat un deal cu cei de la Cluj prin care am cumparat toate actiunile pe care ei le detineau in cadrul societatilor care au legatura cu Hilton. Toate clauzele sunt confidentiale.
Consider ca a fost un deal corect in care partile au fost multumite", a declarat pentru ZF George Copos. El a afirmat ca pretul vehiculat pentru inchiderea litigiului, de 17-19 milioane de euro, este "exclus".
In urma acestei intelegeri, Copos va prelua si participatia de 18,89% detinuta de Tehnofrig la Athenee Palace (ATPA), societate listata pe Bursa RASDAQ care detine 36% din firma care controleaza hotelul Hilton.
Tehnofrig a initiat la sfarsitul lunii martie o oferta publica de preluare pentru un pachet de 13,82% din actiunile Athenee Palace. Oferta a fost suspendata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), dupa ce Ana Imep, firma controlata de Copos, a lansat o contraoferta pentru un pachet de 31,5% din actiunile societatii la un pret de 11 lei/actiune. Oferta evalua Athenee Palace la 18,8 mil. euro si, implicit, indica o valoare de 52,2 mil. euro pentru hotelul Hilton.
CNVM trebuia sa decida vineri care dintre cele doua oferte va ramane valabila, pe baza preturilor imbunatatite oferite de cele doua parti. Comisia nu a publicat pana ieri nicio hotarare in acest sens.
Grupul de la Cluj a fost asistat in intelegere de catre casa de avocatura Stoica & Asociatii (unde partener principal este fostul ministru al justitiei Valeriu Stoica), iar Copos l-a avut ca avocat pe Florea Gheorghe, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Valeriu Stoica, avocatul care s-a ocupat de cazul Hilton, a preluat dosarul acum sase luni.
Hilton este unul din cele mai performante hoteluri din Capitala, cu o locatie de invidiat. Cand a fost scos la vanzare de catre francezi in 2005, mai multe grupuri de oameni de afaceri romani au incercat sa-l cumpere.
Anul trecut, Hilton a avut venituri de circa 22 de milioane de euro si o marja de profit de aproape 50%.
Copos spune ca acum hotelul face peste 100 de milioane de euro.
"Unde ati mai vazut voi hotel in lume unde toti sefii mari de stat sa stea la aceeasi masa", a mentionat Copos referindu-se la faptul ca intr-una din zilele din perioada summitului NATO la Hilton a fost o cina la care au stat la aceeasi masa presedintele SUA, presedintele Rusiei, cancelarul Germaniei, presedintele Romaniei si alte persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO