Burse - Fonduri mutuale

Cosmin Paunescu, KD: Vrem sa vindem aici fondurile noastre mutuale din Luxemburg

Cosmin Paunescu, KD: Vrem sa vindem aici fondurile noastre mutuale din Luxemburg

Cosmin Paunescu, directorul general al KD Investments: Ne intereseaza in primul rand fondurile de obligatiuni din gama DeLux, care ar completa oferta noastra actuala, avand in vedere ca piata de capital romaneasca ofera putine alternative de plasament pentru fondurile de obligatiuni.

10.08.2006, 18:52 53

Directorul general al KD Investments spune ca distributia unor fonduri administrate centralizat la nivelul grupului va completa oferta societatii pe piata locala.
Societatea de administrare a investitiilor KD Investments, parte a grupului financiar sloven KD Group, intentioneaza sa inceapa distributia pe piata romaneasca a fondurilor din gama KD DeLux pana la finele acestui an. Fondurile KD DeLux sunt inregistrate in Luxemburg, gama cuprinzand trei fonduri de actiuni si doua fonduri de obligatiuni.
"Vrem sa aducem fondurile KD DeLux pe piata romaneasca pana la finele anului. Ne intereseaza in primul rand fondurile de obligatiuni din gama DeLux, care ar completa oferta noastra actuala, avand in vedere ca piata de capital romaneasca ofera putine alternative de plasament pentru fondurile de obligatiuni", a declarat pentru ZF Cosmin Paunescu, directorul general al KD Investments.
Pioneer Asset Management (fosta CA IB) a anuntat, de asemenea, ca intentioneaza sa distribuie fonduri ale grupului din care face parte din 2007.
KD Investments trebuie sa obtina mai intai aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a putea incepe distributia fondurilor straine, legislatia privind fondurile administrate in strainatate fiind foarte restrictiva in acest moment.
"Vom depune in toamna la CNVM documentatia necesara pentru a primi autorizatia de distributie a fondurilor DeLux si speram sa primim autorizatia pana la finele anului", a precizat Paunescu.
Exceptand distributia fondurilor administrate centralizat la nivelul grupului, strategia KD Investments mai prevede lansarea in acest an a doua fonduri administrate local. Primul dintre acestea, KD Optimus, este un fond diversificat care se afla in proces de autorizare la CNVM si care va fi lansat in luna septembrie, iar al doilea va fi un fond de fonduri, care va investi preponderent in titluri de fond locale si straine.
KD Investments administreaza in prezent un fond de actiuni, KD Maximus, lansat in iulie 2004. KD Maximus a inregistrat anul trecut un randament de 23,9%, iar de la inceputul anului a inregistrat o scadere a valorii unitatii de fond de 2,6%. Valoarea activelor KD Maximus se ridica la finele lunii iunie la circa 4,87 milioane de euro.
"KD Maximus a functionat pana in acest moment mai mult ca un fond diversificat. Odata cu lansarea KD Optimus, intentionam sa majoram expunerea lui KD Maximus pe piata de capital pana spre 90%. Strategia noastra de administrare se bazeaza pe investitii pe termen lung realizate pe baza analizei fundamentale. Sectoarele cele mai bine reprezentate in portofoliu sunt cel financiar si cel petrolier, care ofera atat potential de crestere cat si lichiditate", a explicat Paunescu.
El estimeaza ca pana la finele acestui an, activele administrate de KD Investments se vor ridica la circa 8-9 milioane de euro.
Una din directiile de dezvoltare ale KD Investments este consolidarea retelei de distributie. KD intentioneaza sa dezvolte con-ceptul de "magazine de fonduri", unde investitorii sa poata gasi oferta completa de fonduri de pe piata si consultanta specializata. Acest canal de distributie functioneaza cu succes in Slovenia, spune Paunescu.
"Vrem sa dezvoltam reteaua de distributie prin deschiderea a 3 sedii secundare in Bucuresti, care sa functioneze ca puncte de vanzare unde investitorii pot gasi fonduri de la mai multe societati de administrare. Purtam deja discutii cu o serie de societati de administrare interesate sa-si distribuie unitatile de fond prin intermediul punctelor noastre de vanzare", a declarat Paunescu.
KD Investments mizeaza si pe dezvoltarea canalelor de distributie traditionale. Societatea a incheiat in aprilie un contract de distributie cu Banca Carpatica si negociaza in prezent cu inca trei banci pentru extinderea retelei de distributie.
"Spre deosebire de societatile de administrare ale bancilor, administratorii independenti au avantajul ca pot incheia contracte de distributie cu mai multe banci. Dupa parerea mea, nu trebuie neglijata nici distributia prin intermediul societatilor de brokeraj, care este destul de redusa in prezent, dar care se va dezvolta tot mai mult in urmatorii ani", a precizat Paunescu.
El considera insa ca este necesara o popularizare a notiunii de fonduri mutuale in randul micilor investitori, care nu sunt inca suficient de familiarizati cu avantajele investitiei in astfel de instrumente.
"Investitorii mici inca nu inteleg avantajele unei investitii in fonduri mutuale si continua sa plaseze cea mai mare parte a economiilor in depozite bancare din care obtin un randament fix de 6-7% pe an. Eforturile individuale ale societatilor de administrare nu au sanse de succes in atragerea unui numar mare de investitori. Pentru aceasta sunt necesare niste campanii de promovare a pietei in ansamblu realizate de UNOPC cu sprijinul CNVM", sustine Paunescu.
Cu toate acestea, directorul KD Investments considera realiste previziunile conform carora piata fondurilor mutuale va depasi 1 miliard de euro in urmatorii 2-3 ani.
KD Investments a derulat o campanie de promovare in mass-media la finele anului trecut, insa aceasta a vizat mai mult promovarea marcii, acesta fiind scopul principal al societatii in primii ani.
Dupa ce si-a facut intrarea pe piata romaneasca prin lansarea unei societati de administrare a investitiilor, KD Group a mai lansat o societate de brokeraj, KD Capital Management, si o companie de asigurari de viata, KD Life. Grupul sloven se afla in prezent in cautarea unor oportunitati de investitii pe piata imobiliara si intentioneaza sa construiasca un cinematograf de tip multiplex in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO