Burse - Fonduri mutuale

Cresteri importante pe SIF-uri la inceput, temperate pe final

14.03.2006, 00:00 18

SIF-urile si-au revenit ieri pe fondul efectului psihologic al intentiei SIF Banat-Crisana de a acorda actiuni gratuite din profitul pe anul trecut. Volumele au fost totusi destul de reduse, semn, spun brokerii, ca majoritatea investitorilor se indoiesc totusi ca se va putea intruni cvorumul necesar pentru a putea aproba propunerea SIF.

Actiunile SIF au deschis sedinta la preturi cu 4-5% mai sus fata de cele de vineri, dar pana la final, cursurile au mai scazut, la inchidere, preturile mai consemnand o crestere in medie de 2%. Titlurile a doar patru din cele cinci SIF-uri au fost tranzactionate ieri, SIF Banat-Crisana fiind suspendata de la tranzactionare. Cresterea SIF-urilor a tras in sus toata piata, indicii BET si BET-C consemnand avansuri de circa 0,8%.

"Deocamdata s-a cumparat prin prisma efectului psihologic. Volumele au fost reduse tocmai din cauza faptului ca cea mai mare parte a investitorilor se indoiesc ca se va putea intruni cvorumul necesar pentru aprobarea majorarii capitalului SIF. Eu nu cred ca putem vorbi deocamdata de o inversare de trend, de o reluare a tendintei de crestere pe piata", considera Olimpiu Blajut, directorul general adjunct al Swiss Capital. El mai spune ca desi sunt totusi sanse ca sa se intruneasca conditiile legale pentru ca hotararile din cadrul Adunarea Generala Extraordinara sa fie validate, va fi foarte dificil din cauza dispersiei actionariatului SIF. "Daca piata ar fi crezut ca sunt sanse mari, ar fi reactionat mai puternic", a spus Blajut. Acesta crede ca SIF-urile vor deschide si sedinta de azi cu o crestere destul de importanta, dar ulterior, pe parcursul zilei, preturile acestora se vor stabiliza in jurul nivelurilor actuale.

Alti brokeri cred totusi ca sunt sanse destul de mari ca propunerea SIF Banat-Crisana sa poata fi aprobata, in conditiile in care se permite si votul prin corespondenta. "Eu cred ca sunt sanse mari sa se intruneasca cvorumul la SIF Banat-Crisana si astfel sa se poata aproba acordarea de actiuni gratuite, daca informarea se va face corect, mai ales ca se va permite si votul prin corespondenta", considera Nicolae Rusu, presedintele SSIF Orizont Vest. El se asteapta si pentru azi la cresteri de cateva procente pe SIF-uri, in conditiile in care vor reveni la tranzactionare si titlurile SIF Banat-Crisana. "Ma astept la noi cresteri si prin prisma faptului ca investitorii se vor gandi ca si celelalte SIF-uri ar putea face propuneri similare celor de la SIF Banat-Crisana", mai spune Nicolae Rusu. catalin.ciocan@zf.ro

Actiunile SIF Moldova au castigat ieri 3,7%, inchizand ziua la 2,26 lei/actiune, dupa ce in prima parte a sedintei cursul urcase pana la un maxim de 2,31 lei/actiune. Brokerii au pareri impartite in ceea ce priveste evolutia in perioada imediat urmatoare a SIF-urilor, cei care mizeaza pe noi cresteri importante spunand ca investitorii vor cumpara pe fondul asteptarii ca si restul SIF-urilor sa incerce majorari ale capitalului prin acordarea de actiuni gratuite, pentru ca altfel ar ramane in urma celor care propun astfel de operatiuni . "Este posibil ca si celelalte SIF-uri sa propuna majorari ale capitalului, in conditiile in care acestea sunt utile atat pentru investitori, cat si pentru societate", considera Nicolae Rusu.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au scazut ieri, in prima zi de tranzactionare, dupa suspendarea de la finalul saptamanii trecute. Titlurile au pierdut ieri 1%, pe fondul unor tranzactii reduse, de doar un milion de lei (aproape 0,3 mi. euro). "Amanarea judecarii recursului inaintat de procurori nu a fost o veste pozitiva. Piata a perceput-o ca pe o incertitudine. Investitorii asteapta pronuntarea unui verdict clar si mai ales ajungerea dosarului pe fond pentru a avea o certitudine in acest caz", spune Olimpiu Blajut. Vineri, judecarea recursului procurorilor care au cerut arestarea preventiva a lui Dinu Patriciu a fost amanata cu o saptamana din motive procedurale.

Titlurile Petrom au crescut cu 0,9% in ultima zi inainte ca societatea sa prezinte rezultatele financiare pe 2005. Lichiditatea actiunilor a fost redusa totusi, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 3,8 milioane de lei (peste 1 milion de euro). Rezultatele Petrom pe 2005 vor fi disponibile incepand de azi de la ora noua dimineata atat la Bursa cat si pe situl companiei petroliere. Analistii chestionati de ZF au dat estimari pentru profitul net al Petrom pe anul trecut intre un minim de 1,55 mld. lei (428 mil. euro ) si un maxim de 2 mld. lei (552,48 mil. euro). Estimarile s-au situat mai aproape de cele doua extreme decat in jurul mediei, care a fost de 514,9 milioane de euro.

Titlurile Impact au castigat 4,5% pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat rulajele din ultima perioada. Tranzactiile derulate ieri au insumat 1,2 milioane de lei (0,34 milioane de euro), ultima operatiune derulandu-se la pretul de 0,58 lei/actiune. Brokerii spun ca salturile de pret inregistrate de Impact se datoreaza mai ales investitorilor mari care cumpara pe termene mai lungi. "Impact are proiecte mari si investitorii cumpara pe baza planurilor de viitor ale societatii. Aceasta actiune a ajuns sa aiba si o componenta puternica de achizitii din partea investitorilor intitutionali straini care au in vedere orizonturi de timp mai lungi pentru investitiile lor", spune Olimpiu Blajut.

Actiunile IAR BraSov au urcat ieri cu peste 21%, sarind de pragul de 2 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor a fost totusi redusa, in conditiile unui rulaj de aproximativ 47.000 de lei (circa 13.500 de euro). Cursul titlurilor a crescut pe parcursul sedintei pana la un maxim de 2,03 lei/actiune. Brokerii spun ca evolutia actiunilor este legata in primul rand de sperantele investitorilor privind privatizarea societatii in cursul acestui an, sperante alimentate si de oficialii din Guvern care au declarat ca doresc privatizarea firmei. Statul controleaza peste 72% din actiunile IAR, cel mai important actionar minoritar al companiei fiind SIF Transilvania, cu o participatie de aproape 4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24