Burse - Fonduri mutuale

Creşteri pe linie pe marile burse din vest după publicarea datelor privind inflaţia americană. Plus de 2,5% pe S&P şi 2% pe Stoxx 600. BET, minus 0,9%

Business internaţional

Creşteri pe linie pe marile burse din vest după...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2022, 00:00 248

Indicele preţurilor de consum din Statele Unite (CPI) a crescut cu doar 0,1% în noiembrie, semn că inflaţia din SUA – ajunsă recent la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani – începe să cedeze teren, potrivit MarketWatch. Economiştii intervievaţi de The Wall Street Journal, cel mai puternic ziar de business din lume, anticipau un plus de 0,3%. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,1% de la 7,7% în luna precedentă, ajungându-se astfel la cel mai redus nivel de la sfârşitul lui 2021 încoace. În iunie, indicele CPI ajungea la 9,1%.

Evoluţia modestă din luna noiembrie se simte însă din plin pe bursele americane. Indicele Dow Jones Industrial Average avea plus 1,6% la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi. S&P 500 şi Nasdaq Composite se apreciau cu 2,5%, respectiv 3,2%, conform MarketWatch. Datorită noilor date privind inflaţia, investitorii mizează acum pe o creştere mai înceată a ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană), de la 75 de puncte de bază la 50 de puncte. Excluzând costurile legate de energie şi alimente, inflaţia din SUA a urcat cu 0,2%, cea mai mică creştere din august 2021. Wall Street anticipa un avans de 0,3% pe respectivul indicator, respectiv inflaţia de bază (core inflation). Aici, rata anuală a coborât de la 6,3% la 6%. Fed-ul vede inflaţia de bază drept un indicator mai clar pentru viitoarele trenduri ale preţurilor.

În vestul Europei, indicii FTSE 100 din Londra şi DAX din Frankfurt urcau cu 1,1%, respectiv 2,3%. La Paris, CAC 40 se aprecia cu 2,2%, la fel şi FTSE-MIB din Milano. Indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o creştere de 2%. La Bucureşti, indicele de referinţă BET era pe minus cu 0,9%, conform datelor BVB. Deşi preţurile din Statele Unite nu mai cresc într-un ritm atât de alert, economiştii şi reprezentanţii Fed spun că inflaţia va ajunge, cel mai probabil, la nivelurile pre-Covid de 2% abia în 2024 sau chiar în 2025, notează MarketWatch. Banca centrală din SUA încearcă să reducă inflaţia printr-o serie de majorări a dobânzii de referinţă care ar reduce cererea pentru muncă, bunuri şi servicii. Totuşi, marea întrebare rămâne în continuare dacă măsurile adoptate de Fed vor declanşa sau nu o recesiune. În acest sens, o bună parte din economişti sunt mai degrabă sceptici şi prezic o încetinire a economiei americane în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO