Burse - Fonduri mutuale

Cum a câştigat Fondul Proprietatea jumătate de miliard de lei în şase luni

Cum a câştigat Fondul Proprietatea jumătate de miliard de lei în şase luni

Pentru întreg anul, Fondul şi-a bugetat un profit net de 207 milioane de lei, însă acest indicator a fost depăşit după primele patru luni din an.

Autor: Roxana Daniela Pricop

18.07.2011, 00:05 2441

Demersul Guvernului de a strânge cât mai mulţi bani la bugetprin obligarea companiilor de stat să distribuie 90% din profit subformă de dividende i-a adus Fondului Proprietatea, care împarteacţionariatul cu statul român la marile companii de utilităţi, celmai mare profit pe primul semestru de la înfiinţare, de 543,1 mil.lei (30 mil. euro).

Profitul record raportat de Fondul Proprietatea (FP) în primulsemestru a fost susţi­nut în special de dividendele pe care Fondulle-a încasat de la companiile din portofoliu, precum şi dedobânzile cu care au fost remunerate lichidităţile plasate îndepozite bancare.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România şi la careFP deţine 20,11% din acţiuni, a distribuit dividende în valoare deun miliard de lei către acţionari din profitul pe 2010, după ce înultimii doi ani nu a plătit dividende. De la OMV Petrom, Fondul aîncasat peste 200 mil. lei sub formă de dividende.

Fondul a mai obţinut peste 150 mil. lei de la Romgaz şiHidroelectrica, cele mai mari companii de stat pe care le are înportofoliu, care au anunţat profituri preliminare de peste 500 mil.lei pentru anul trecut. Companiile de stat sunt obligate prinhotărâre de guvern să distribuie minimum 90% din profitul obţinutanul trecut sub formă de dividende. De la Transgaz, cel mai maretransportator naţional de gaze, Fondul are de încasat peste 50 mil.lei.

Dividendele de la companiile din portofoliu alături de dobânzilebancare au fost principalele surse de profit pentru FP încă de laînfiinţare în 2005. Tranzacţiile de vânzare a unor participaţii dinportofoliu au fost destul de rare în istoria fondului, cea mai deamploare fiind cea din 2009 când fondul şi-a vândut pentru 230 demilioane de euro pachetele de acţiuni la fosta ElectricaOltenia.

Pentru întreg anul, Fondul şi-a bugetat un profit net de 207milioane de lei, însă acest indicator a fost depăşit după primelepatru luni din an. Dacă nu va încheia tranzacţii majore de vânzarea unor participaţii din portofoliu, analiştii nu se aşteaptă caprofitul Fondului pentru întreg anul 2011 să crească mult pestevaloarea anunţată de Fond pe primele şase luni.

În primul semestru al acestui an, Fondul şi-a reduslichidităţile plasate în depozite bancare de la peste un miliard delei la finele anului trecut la 672,8 milioane de lei la 30 iunie.Fondul a "spart" parte din depozitele bancare pentru a realizainvestiţii. La începutul acestui an, Fondul şi-a majoratparticipaţiile deţinute în Alro, Azomureş şi BRD-Groupe SociétéGénérale. Tot la începutul acestui an, Fondul a achiziţionat douăparticipaţii noi, la băncile austriece Erste Group Bank şiRaiffeisen Bank International listate la Bursa de Valori dinViena.

La finele primului semestru, Fondul avea un număr de 82 decompanii în portofoliu în valoare netă de 16,17 miliarde de lei.Raportat la finele anului trecut, valoarea companiilor dinportofoliul FP a crescut cu 5,66%, indicator care exprimărandamentul înregistrat de Fondul Proprietatea. Pe Bursă, undeacţiunile Fondului se tranzacţionează începând din 25 ianuarie,companiile din portofoliul Fondului sunt evaluate de investitori ladoar 7,16 miliarde de lei.

Acţiunile FP au încheiat şedinţa de vineri, 15 iulie, în uşoarăscădere până la un preţ de 0,52 lei/titlu. Statul român, este celmai mare acţionar la Fondul Proprietatea, cu aproape 19%capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO