• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Burse - Fonduri mutuale

Cum ar putea schimba noua conducere a Bursei de la Bucuresti relatia cu Sibex

Cum ar putea schimba noua conducere a Bursei de la Bucuresti relatia cu Sibex
22.02.2010, 23:01 37

Noii administratori ai Bursei de la Bucuresti (BVB) controleaza28% din actiunile Bursei din Sibiu (Sibex), iar unul dintrepunctele pe care acestia l-au sustinut aproape in unanimitate inprogramele lor este consolidarea pietei de capital si fuziuneadintre cele doua burse.

"Prioritatile mele ca administrator al BVB sunt doua: listareaBursei in maxim sase luni de zile si inceperea unei discutiiprivind o eventuala consolidare a pietei de capital. Majoritateacolegilor mei care au fost alesi in Consiliul de Administratie alBursei gandesc ca fiind necesara fuziunea dintre BVB si Sibex, ideecare s-a regasit aproape in toate programele candidatilor. Problematine insa si de vointa actionarilor", a declarat Lucian Isac,directorul general al firmei de brokeraj Estinvest din Focsani siunul dintre noii membri din Consiliul de Administratie al BVB.

Ideea nu are sustinere deocamdata nici in conducerea Bursei dinSibiu si nici in randul actionarilor BVB care au participatii micila Sibex, care spun ca prioritatea este listarea Bursei de laBucuresti si nu fuziunea.

"Principala prioritate a noii conduceri este listarea, care afost aprobata cu 92% din voturi de catre actionari. Mai intai sa sefaca asta si apoi putem discuta despre fuziune", spune AdrianManaila, actionarul majoritar al firmei de brokeraj Eldainvest dinGalati, care si-a pierdut locul in conducerea BVB dupa alegerile devineri.

Presedintele si fondatorul Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta,crede ca despre o fuziune intre BVB si Sibex s-ar putea discutaabia peste doi ani. "Deocamdata nu se pune problema unei fuziuni.Am cheltuit peste 1 mil. euro in ultimii doi ani cu piata spot sinoua platforma si vrem sa vedem cum merge. Cred ca deocamdataconcurenta este buna. Sa se listeze si ei si peste doi ani putem sadiscutam si despre fuziune", a declarat Ancuta. El apreciaza insaca noul Consiliu de Administratie al BVB va fi mai deschis lacolaborarea cu Sibex decat vechea conducere.

In urma cu patru ani, dupa absorbtia RASDAQ de catre BVB s-adiscutat si despre fuziunea BVB cu Sibex. Dupa realizarea unorrapoarte de evaluare a celor doua piete, fuziunea a cazut din cauzaneintelegerilor dintre grupurile de actionari ai BVB care aveau maimulte actiuni la Sibex si cei care nu aveau actiuni la Bursa dinSibiu.

Principala problema care ar aparea in eventualitatea uneifuziuni ar fi evaluarile la care s-ar realiza tranzactia si numarulde actiuni pe care le-ar primi in noua companie actionarii BVB sicei ai Sibex. Pentru actionarii care detin participatii la Sibexmai mari decat la BVB, o evaluare mai buna a Sibex in raport cu BVBar fi mai avantajoasa. Cei sase administratori alesi din grupul luiDaniel Tepes controleaza circa 13,4% din BVB si 28% din Sibex.

Bursa de Valori Bucuresti este evaluata in prezent la 83 mil.euro, pe baza celei mai recente oferte de cumparare de actiunipublicata pe propria pagina de internet. Firma Nova Lex ConsultingSRL din Bucuresti, controlata de Nicolae Belega, a lansat o ofertade cumparare pentru 2.700 de actiuni BVB la pretul de 45 delei/actiune, in conditiile in care ofertele de vanzare au preturicuprinse intre 47 si 50 de lei/actiune. O evaluare cu adevarattransparenta a actiunilor BVB ar fi disponibila insa abia inmomentul listarii, iar actionarii au aprobat ca listarea sa serealizeze in maximum sase luni.

De cealalta parte, Sibex, care si-a listat actiunile pe propriaplatforma in urma cu o luna, este evaluata la 9,3 mil. euro. Lacapitalizarile actuale, 1% din BVB este evaluat cat 9% dinSibex.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702