Burse - Fonduri mutuale

Cum arata rezultatele companiilor listate si principalii indicatori financiari ai acestora

Cum arata rezultatele companiilor listate si principalii indicatori financiari ai acestora
18.02.2010, 23:20 146

Veniturile si cifra de afaceri agregata a 63 de companii listatepe Bursa au scazut in ultimele trei luni ale anului cu 28% fata deaceeasi perioada din 2008, la un nivel de 13,5 mld. lei (3,17 mld.euro), in ton cu declinul economic de 6,6% inregistrat la nivelulPIB-ului Romaniei.
Totusi, pierderile insumate ale emitentilor de la Bursa de ValoriBucuresti (BVB) s-au redus in ultimul trimestru din 2009 de zeceori, la 66,7 mil. lei (15,6 mil. euro), ca urmare a unui curs maistabil si masurilor de reducere a cheltuielilor puse in practica demanageri.
Aproape o treime din cele 63 de companii analizate si-au reduspierderile in T4, iar 13 dintre acestea au reusit sa revina peprofit.
Companiile de la Bursa se tranzactioneaza in acest moment la unmultiplu de profit calculat cu castigul pe 2009 destul de ridicat,de circa 25, dupa ce profiturile s-au injumatatit anultrecut.
"Directia cursului de schimb euro/leu in trimestrul al patrulea2009 fata de trimestrul IV din 2008 a reprezentat un lucru pozitivsi s-a reflectat in profitabilitatea multor companii cu operatiunisau datorii in valuta. Reevaluarea datoriilor la final de an s-arealizat doar la o depreciere de 5% a cursului de schimb, acestlucru afectand mai putin profiturile companiilor. Un alt aspectpozitiv a fost cresterea predictibilitatii mediului de afaceri, insensul constientizarii mai bune a recesiunii economice siexistentei unui management de criza mai eficient si prudent incontextul dat", spune Andreea Gheorghe, responsabil departament deanaliza din cadrul societatii de brokeraj IntercapitalInvest.
Daca in prima parte a anului precedent doar companiile din sectorulfarmaceutic mai reuseau sa inregistreze afaceri in crestere, datelefinanciare aferente ultimului trimestru au aratat o revenire lanivelul sectorului industrial si al producatorilor de ingrasamintechimice.
Astfel, cifra de afaceri a firmei Electroaparataj Bucuresti (ELJ),care produce aparataj industrial, s-a triplat in ultimul trimestru,iar afacerile Electroputere Craiova (EPT), specializata inproducerea de aparataj electric, a consemnat un avans de 38% lanivelul cifrei de afaceri, pana la 75,4 mil. lei (17,7 mil.euro).
Producatorii de componente auto, Altur Slatina (ALT), Compa Sibiu(CMP) si UAMT Oradea (UAM) au inregistrat cresteri ale afacerilorcuprinse intre 19% si 34% in aceeasi perioada.
Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO)si-a majorat afacerile in ultimele trei luni ale anului cu 20%, la217,9 mil. lei (51,1 mil. euro) si firma a trecut pe profit, de lapierderi de 145,5 mil. lei (34,1 mil. euro).
O alta companie din domeniu, Amonil Slobozia (AMO) si-a majoratafacerile de trei ori in intervalul analizat, la 72,9 mil. lei(17,1 mil. euro) si a revenit de asemenea pe profit, in conditiilein care a functionat cu intermitente in anumite perioade.
Emitentii din sectorul constructiilor au inregistrat contractiiputernice la nivelul afacerilor, cele ale dezvoltatorului imobiliarImpact Bucuresti (IMP) si ale companiei de constructii ComcmConstanta (CMCM) coborand cu 70% si respectiv 63%. Firma de forajsi constructii Dafora Medias (DAFR) a consemnat un declin de 44% laafaceri in T4.
Veniturile bancilor au continuat sa se contracte, cea mai marescadere fiind consemnata de BRD, ale carei venituri s-au redus cu45% in aceeasi perioada.
"Gradul de surpriza privind rezultatele companiilor listate vacreste incepand cu raportarile din trimestrul I al anului in curs,iar atentia va fi indreptata catre companiile cu activitateciclica. Din punct de vedere al investitiilor la Bursa, in aceastafaza a ciclului bursier, cel putin din punct de vedereteoretic,Êsectoare recomandate pentru investitii sunt turismul,petrol/gaze si real estate. O strategie recomandata in aceastaperioada este "pick value stocks" adica alegerea companiilortranzactionate la multipli mai mici decat cei inregistrati decompanii asemanatoare", explica Andreea Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO