Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul: Avem un parteneriat cu bursa de la Londra. Aş prefera să jucăm în Premier League decât în divizia C din Polonia

Dan Paul: Avem un parteneriat cu bursa de la Londra. Aş...

Autor: Andrei Chirileasa

18.04.2013, 19:41 591

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte în consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spune că o colaborare mai strânsă cu bursa de la Londra este alternativa pieţei româneşti în cazul unei fuziuni între bursa din Viena şi bursa din Varşovia, iar fostul preşedinte al BVB, Stere Farmache, crede că bursa de la Bucureşti trebuie să atingă întâi o masă critică şi abia apoi să se gândească la o eventuală alianţă sau fuziune.

Declaraţiile vin în contextul în care bursa din Viena şi bursa de la Varşovia au anunţat recent că analizează o colaborare mai strânsă, iar în presa internaţională au apărut chiar informaţii privind o eventuală fuziune între cele două pieţe, care ar crea o mega-bursă în regiune. În acest context, apare întrebarea dacă bursa de la Bucureşti mai are vreo şansă să se dezvolte pe cont propriu.

"Ca să fac o comparaţie fotbalistică, eu cred că ar fi de preferat să jucăm în Premier League decât în divizia C din Polonia. Avem o colaborare cu London Stock Exchange şi chiar şi şeful NYSE Euronext ne-a spus că ar fi deschis la o colaborare cu bursa de la Bucureşti", a declarat Dan Paul în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

El a precizat că Asociaţia Brokerilor are un acord de cooperare cu London School Exchange Academy, care a organizat în martie prima sesiune de training la Bucureşti la care au participat brokeri, administratori de fonduri, dar şi funcţionari din Ministerul Economiei sau OPSPI implicaţi în procesele de privatizare a companiilor de stat.

Următorul pas ar fi dezvoltarea unor indici speciali pentru România în colaborare cu FTSE, care va acorda bursei de la Bucureşti şi asistenţă pentru trecerea de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă. De asemenea, ca parte a acordului, bursa de la Londra va sprijini promovarea la Londra a companiilor româneşti.

Stere Farmache, fostul preşedinte şi director general al BVB, în prezent membru în consiliul bursei, spune că bursa de la Bucureşti are încă resurse să se dezvolte pe cont propriu şi că ar trebui să valorifice la maximum privatizările statului.

"BVB trebuie să-şi consume toate resursele pentru a atinge masa critică. Dacă acest program de privatizare va continua iar lucrurile merg în direcţia în care au început, cred că asta va antrena şi companiile private care au stat în expectativă până acum. Piaţa trebuie să continue să se consolideze pentru ca într-o eventuală alianţă să aibă un cuvânt de spus", a declarat Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24