Burse - Fonduri mutuale

Daniel Dăianu: Singura rezolvare pentru compensare parţială este ca Sima să îşi vândă activele

Daniel Dăianu: Singura rezolvare pentru compensare parţială este ca Sima să îşi vândă activele

Desen: Romeo Răileanu

Autor: Roxana Pricop

15.10.2012, 00:06 1110

Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu, unul dintre clienţii bro­kerului dispărut Cristian Sima, spune că singura me­todă prin care îşi poate recupera capitalul iniţial investit de 220.000 euro este ca Cristian Sima să îşi vândă din activele negajate şi să îl com­penseze pentru pierderi.

"Singura rezolvare care are şanse este ca Cristian Sima să îşi valorifice activele negajate şi să compenseze parţial pierderile. Din declaraţiile publice ale lui Cristian Sima am înţeles că este gata să recupereze pierderile. Se poate găsi o cale de înţelegere, dacă există un dialog faţă în faţă, nu prin scrisori sau declaraţii la televiziuni", a spus Daniel Dăianu.

În a treia din scrisorile atribuite lui Cristian Sima apare informaţia că Daniel Dăianu a investit 200.000 euro, iar autorul scrisorii mărturiseşte că şi-a asumat riscuri mai mari decât cele agreate cu clientul şi se angajează să îi recupereze capitalul investit iniţial. Potrivit declaraţiei de avere, la 25 iulie 2012, Daniel Dăianu avea investiţii la WBS de peste 350.000 dolari şi 150.000 lei.

"Sima a recunoscut că şi-a depăşit atribuţiile mandatului şi că a făcut investiţii mai riscante decât i-am permis. Ultimul extras de cont, cu data de 3 octombrie, apare că am un plus de 8% de la începutul anului. Principala mea preocupare a fost conservarea capitalului iniţial investit, am căzut de acord să facă arbitraj, nu am acceptat să facă tranzacţii în marjă. Nu am avut nevoie de bani şi nu am făcut retrageri, iar în ultimele patru luni n-am tranzacţionat aproape deloc."

Joi, 11 octombrie, Daniel Dăianu a declarat că deţine conturi de tranzacţionare la două societăţi. La societatea de brokeraj WBS România Dăianu are deschis un cont de 65.000 euro, prin care a cumpărat acţiuni la Bursa din Sibiu, şi la societatea WBS Holding, înregistrată într-un paradis fiscal, prin care a investit pe pieţele străine în contracte pe cursul valutar euro-dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO