Pentru cele patru locuri de administratori la SIF Banat-Crişana (SIF1) s-au înscris un număr record de 21 de candidaţi, concurenţă care aminteşte de examenul de admitere la Facultatea de Medicină. Candidează nume sonore precum Bogdan Drăgoi, eliberat recent din funcţia de consilier al fostului preşedinte Traian Băsescu, Dan Weiler, preşedintele Conpet, membru şi în conducerea Aeroportului Kogălniceanu, Laurenţiu Ciocârlan, bancher de investiţii la Raiffeisen Bank şi fost preşedinte la Oil Terminal, alături de Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, foşti senatori şi deputaţi ai PDL şi PNL, brokeri şi avocaţi.
Trofeul constă în patru locuri în consiliul de administraţie al SIF1 lăsate libere de Dragoş Bîlteanu (fost preşedinte şi director general) şi lui Najib El Lakis (fost administrator), aflaţi în arest preventiv într-un dosar de delapidare şi manipulare a pieţei de capital, şi de alţi doi administratori care au demisionat la începutul lunii decembrie fără a da prea multe explicaţii. SIF Banat-Crişana a trecut prin momente delicate la începutul lunii decembrie când procurorii DIICOT au descins la sediul SIF-ului din Arad pentru a face percheziţii în cadrul unei anchetei care vizează delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, dar şi manipularea pieţei de capital.
O explicaţie a concurenţei ridicate ar putea fi venitul ridicat pe care un şef de SIF îl încasează. Dragoş Bîlteanu, fostul preşedinte şi director general al SIF1, a încasat în 2013 echivalentul unui venit brut lunar de circa 101.000 lei, sumă ce include salariul, indemnizaţia şi bonusurile, potrivit calculelor ZF. Venitul brut anual se ridică la circa 1,2 milioane de lei pentru cel care deţine funcţia de preşedinte şi director general peste active de 1,5 miliarde de lei cât are SIF1 în administrare.
De la cârma SIF1, viitorul preşedinte va controla şi activele de peste un miliard de lei ale SIF Muntenia, având în vedere că SIF1 deţine administratorul SIF Muntenia. Cele mai valoroase active din portofoliul celor două SIF-uri sunt acţiunile Banca Transilvania şi Biofarm.
O altă întrebare este: ce interese reprezintă candidaţii? Vor reprezenta ei interesele personale sau pe cele ale acţionarilor? Pentru cei 21 de candidaţi, săptămânile rămase până pe 2 martie, când au loc alegerile, vor însemna derularea unor companii “electorale” extrem de dure, de negocieri şi promisiuni pentru a câştiga câţi mai mulţi susţinători de partea lor. Interesant este pe cine vor susţine fondurile de pensii, dar micii acţionari?
În prezent, acţiunile SIF Banat-Crişana se tranzacţionează la un discount de 55% faţă de activul net, cel mai mare din rândul celor cinci SIF-uri. În cazul fondurilor închise de investiţii, aşa cum sunt SIF-urile, discountul de tranzacţionare arată percepţia investitorilor despre management. Cu cât discountul e mai ridicat, cu atât percepţia este mai pesimistă.
SIF Banat-Crişana nu a mai dat dividende către acţionari din 2012, odată cu venirea lui Dragoş Bîlteanu la conducere, fapt ce a stârnit nemulţumirea investitorilor.
Societatea a raportat un profit de 142 milioane de lei în 2014, în urcare cu 77% faţă de 2013.