Burse - Fonduri mutuale

Ce a discutat premierul Ciolacu cu Daniel Dines, cofondatorul UiPath: Vrem să învăţăm din experienţa şi modelele de lucru ale UiPath cu sectorul public din ţări avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite şi să digitalizăm sistemele informatice ale statului

sursa Facebook, Guvernul Romaniei

sursa Facebook, Guvernul Romaniei

Autor: Liviu Popescu, Adrian Seceleanu

07.11.2023, 18:03 957

Premierul Marcel Ciolacu a avut pe 7 noiembrie o întrevedere cu Daniel Dines, cofondatorul UiPath (simbol bursier PATH) – producător de software de automatizare listat pe Wall Street cu o capitalizare bursieră de 10 mld. dolari, în care a discutat despre implementarea unor soluţii pentru a digitaliza sistemele informatice ale statului.

“Am avut un dialog extrem de deschis şi de pozitiv cu Daniel Dines şi echipa sa, convenind să lucrăm în continuare împreună. Vrem să învăţăm din experienţa şi modelele de lucru ale UiPath cu sectorul public din ţări avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite”, spune Marcel Ciolacu.

“Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internaţional de succes în privinţa digitalizării infrastructurii informatice de stat”, adaugă el.

UiPath este o companie de IT pornită în România şi care în aprilie 2021 s-a listat pe Wall Street. Compania a raportat recent venituri de 262,7 milioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2023, o creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru ultimul trimestru din acest an UiPath estimează venituri între 277 şi 279 de milioane de dolari. La ora redactării acestei ştiri acţiunile UiPath cresc cu 5% la 17,5 dolari.

“Am certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii noştri de termen lung în această privinţă şi cred că este firesc ca România să se bazeze pe Daniel Dines şi tinerii săi, care au construit, cu energie, disciplină şi multă pricepere, un gigant tehnologic care valorează miliarde de dolari!”, se arată pe pagina de facebook a Guvernului.

 

Promisiuni din 2021, la Finanţe: Vom crea un centru de excelenţă în RPA

Daniel Dines a avut şi în 2021 o întâlnire cu ministrul finanţelor de la acea dată, Alexandru Nazare. După întâlnire, Nazare a anunţat că va crea un centru de excelenţă RPA - Robotic Process Automation - în cadrul ministerului de Finanţe pentru accelerarea digitalizării. ”Am identificat o bună oportunitate de colaborare prin crearea şi operaţionalizarea unui centru de excelenţă RPA în cadrul ministerului. Un astfel de centru de excelenţă ar reprezenta o inovaţie pentru administraţia publică românească, oferind un impuls care să accelereze procesul de digitalizare pe care l-am început deja la nivelul administraţiei fiscale”. 

Finanţele nu au mai comunicat nimic despre înfiinţarea centrului.

Ulterior, în august 2022, Guvernul a anunţat crearea unui Centru de excelenţă în tehnologie în cadrul Ministerului de finanţe.

Conform datelor din cadrul platformei termene.ro, care preia date din cadrul platformei de licitaţii publice SEAP, UiPath a încheiat în România 3 contracte cu instituţii publice, cel mai recent în 2021. Soluţii UiPath ar putea fi însă implementate de parteneri şi astfel numărul real de contracte să fie mai mare.

ZF a solicitat informaţii despre stadiul colaborărilor anunţate anterior dintre UiPath şi Guvern / Ministerul Finanţelor atât companiei cât şi Guvernului / MFP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO