Burse - Fonduri mutuale

Distribuitorul de material şi finisaje pentru construcţii Sipex Company a raportat un profit net de 3,3 mil. lei în S1/2023, în scădere cu 60,5% faţă de S1/2022. Afacerile, cu 5,5% mai mari, la 145 mil. lei

Distribuitorul de material şi finisaje pentru...

Autor: Tibi Oprea

16.08.2023, 12:21 203

SIPEX, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale şi finisaje pentru construcţii din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO (simbol bursier SPX), cu activitate de 26 de ani pe acest segment, a anunţat un profit net de 3,3 mil. lei, în scădere cu 60,5% mai mic decât rezultatul net din S1/2022, la o cifră de afaceri de 145 milioane de lei, o creştere de 5,5% comparativ cu perioada similară din 2022, susţinută de creşterea vânzărilor pe canalul B2B cu peste 30%, potrivit datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

„Am continuat consolidarea segmentului B2B a cărei pondere în cifra de afaceri este de peste 40% şi am înregistrat un avans al numărului de clienţi deserviţi. În aceeaşi direcţie am încheiat parteneriate pentru creşterea gamei de produse distribuite prin cele 12 centre logistice pe care le deţinem la nivel naţional. Ne-am adaptat la contextul de piaţă şi am înregistrat cel mai bun semestru din punct de vedere al cifrei de afaceri pentru companie din ultimii trei ani, deservind peste 2.900 clienţi şi meţinându-ne traiectoria de companie profitabilă an de an. Ne aşteptăm să continuăm trendul ascendent şi pentru trimestrul III estimăm rezultate mai mari faţă de acceaşi perioadă a anului trecut”, spune Irinel Gheorghe, CEO SIPEX.

Creşterea afacerilor SIPEX a fost susţinută de un management atent al stocurilor, previzionarea precisă a vânzărilor, precum şi gestionarea atentă a cheltuielilor. Profitul net realizat a scăzut faţă de primul semestru din 2022 ca urmare a creşterii cheltuilelilor de exploatare, în special cheltuielile privind mărfurile. Raportat la primul trimestru din 2023, profitul net a înregistrat o creştere semnificativă în trimestrul doi, în contextul creşterii volumului de vânzări.

Astfel, afacerile au urcat cu 30,15% în T2/2023 faţă de T1/2023, la 82,1 mil. lei, iar profitul  net a crescut de la 132.900 de lei la 3,2 mil. lei în acelaşi timp.

Raportat la specificul activităţii SIPEX, principala categorie de cheltuieli (84% din totalul cheltuielilor de exploatare) o reprezintă cheltuielile privind mărfurile care au crescut în primele şase luni din 2023 cu 14%.

Compania operează cu un model de afaceri integrat, organizat în 3 linii de afaceri: vânzare şi distribuţie de materiale şi finisaje pentru construcţii, prestări servicii (consultanţă tehnică) şi vânzare de produse finite colorate.

Distribuţia se realizează prin cele trei canale: retailul tradiţional - magazine de diferite dimensiuni, cu excepţia celor DIY (Do It Yourself), cu vânzare prin agenţi dedicaţi; business to business (corporate) - societăţi de construcţii, dezvoltatori, instituţii de stat sau private, echipe de meseriaşi şi persoane fizice care construiesc în regie proprie sau îşi renovează proprietăţile (Din 2019 compania are un canal dedicat acestui segment, www.sipexcomenzi.ro, care are scopul de a simplifica procesul de vânzare către partenerii existenţi şi de a reduce costurile operaţionale, prin oferirea unor facilităţi self-service); magazin online propriu - cu aplicaţie de mobil, tabletă şi laptop (Aplicaţia utilizată repartizează comenzile către cele mai apropiate puncte de lucru, astfel încât livrarea să se facă într-un timp cât mai scurt).

Sipex are 26 de ani de activitate, aproximativ 300 de angajaţi, deţine 12 centre logistice şi un parc auto de 191 de autovehicule. Punctele de lucru şi de desfacere ale companiei sunt: Braşov, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ilfov (Pantelimon), Focşani, Piatra Neamţ, Prahova (Ariceştii Rahtivani), Râmnicu Vâlcea, Suceava, Timişoara.

Compania a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AeRO în iunie 2022 în urma unui plasament privat prin care a atras 10,6 mil. lei de la 54 de Investitori, iar începând cu 20 martie 2023 acţiunile SPX au intrat în structura indicelui BETAeRO.

De la începutul acestui an, acţiunile SPX înregistrează o creştere de 10,3%, pe fondul unor tranzacţii de 1,6 mil. lei. Compania are 128 mil. lei capitalizare, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO