Burse - Fonduri mutuale

Dumitru Tudor - Pentru criza de acum sunt cauze mult mai multe decât pentru cea din 2008

Dumitru Tudor - Pentru criza de acum sunt cauze mult mai multe decât pentru cea din 2008
22.08.2011, 00:00 417

Omul de afaceri Dumitru Tudor, unul dintre cei mai puternici investitori locali de pe Bursă, crede că situaţia actuală este mult mai complexă decât cea din 2008, când bursele s-au prăbuşit, iar economia mondială a intrat în recesiune.

"Cred că situaţia din prezent este destul de gravă. Depinde de ce soluţii vor adopta guvernele şi de rapiditatea aplicării lor. Ultima întâlnire dintre Sarkozy şi Merkel nu a adus soluţii aplicabile imediat şi cred că acesta a fost motivul care a condus la scăderile de pe burse de la sfârşitul săptămânii trecute. Rezultatele bune raportate de companii sunt partea pozitivă şi au făcut ca deteriorarea pieţelor să nu fie şi mai gravă, ceea ce arată că domeniul privat a luat măsuri de contracarare a crizei. Partea periculoasă sunt însă datoriile suverane care pot influenţa rezultatele companiilor", a spus Dumitru Tudor.

El deţine un portofoliu de acţiuni evaluat la peste 10 milioane de euro, care cuprinde pachete semnificative de acţiuni la SIF-uri şi la Electroargeş, precum şi un pachetul majoritar de acţiuni la firma imobiliară Vidraru Curtea de Argeş.

"Este greu să stabilim un singur vinovat al crizei actuale. Situaţiile s-au complicat. Dacă pentru vechea criză de vină erau SUA, respectiv creditele subprime şi expunerile băncilor, acum cauzele sunt mai multe, iar această situaţie face ca prudenţa să domine, să dispară entuziasmul şi să apară retragerea în active mai sigure", a explicat Tudor.

El nu a dorit să ofere compentarii pe marginea strategiei pe care a abordat-o în această perioadă pentru a-şi pune la adăpost portofoliul.

În următoarele săptămâni pieţele de acţiuni vor avea mişcări ample în sus sau în jos de la o zi la alta, în funcţie de cât de bună sau rea va fi ştirea zilei, pentru că investitorii sunt extrem de nervoşi, iar situaţia economiei globale este dificilă, susţine Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING.

"Cu siguranţă vom mai avea veşti negative în perioada următoare. Investitorii de pe pieţele de acţiuni aşteaptă o soluţie magică de la liderii politici care să rezolve rapid situaţia dificilă a economiei globale. Această soluţie magică nu există, iar până când investitorii nu se împacă cu această realitate, vom avea în continuare mişcări de amplitudini mari pe pieţele de acţiuni din lume."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24