Burse - Fonduri mutuale

Dupa vacanta apare si maximul

28.08.2003, 00:00 13

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor cotate de la Bursa de Valori Bucuresti a atins ieri un nou maxim istoric la valoarea de 1.247,3 puncte, cu doua puncte mai mult fata de maximul anterior, inregistrat la inceputul lunii iulie. Cresterea din ultimele zile confirma opiniile brokerilor care spuneau ca vara se va caracteriza printr-o perioada de scaderi usoare ale cotatiilor.
Cresterile din ultimele zile par sa indice o crestere a interesului investitorilor fata de Bursa, mai ales ca vara se apropie de sfartit. Indicele BET, desi a inregistrat ieri tot o crestere, a ramas sub valoarea maxima inregistrata tot in luna iulie. Indicele BET urmareste cele mai mari zece companii de la Bursa, iar cresterea mai puternica a indicelui BET-C confirma tendinta investitorilor de a se orienta catre actiunile unor companii mai mici, care sunt incluse doar in indicele BET-C si care au inregistrat cresteri ale profitului si cifrei de afaceri superioare companiilor mari.  Printre cele mai mari cresteri in ultimele doua luni s-au numarat cele ale actiunilor Impact Bucuresti, Sicomed Bucuresti, Policolor Bucuresti, Amonil Slobozia sau Santierul Naval Orsova.
Actiunile Petrom au ramas ieri la acelasi pret ca in ziua anterioara, 1.390 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost relativ redusa, mai ales ca anuntul de privatizare al companiei a fost publicat de curand. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Petrom a fost de 1,2 miliarde de lei. Chiar daca cele doua banci cotate au inregistrat cresteri preturile la care s-au transferat actiunile au fost apropiate de cele pe care le inregistrau cu doua luni in urma.
Tendinta de crestere a fost evidenta ieri si in randul societatilor de investitii financiare, care au urcat, in medie cu 0,5%. SIF Oltenia si SIF Muntenia au urcat cu cate 50 de lei fata de cotatiile anterioare, in timp ce SIF Transilvania a pierdut 50 de lei si a ajuns la 3.200 lei/actiune. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au ramas la cotatiile anterioare.
Actiunile Oltchim au fost dominate ieri de cumparatori, astfel ca pretul de inchidere a inregistrat o crestere de 3% si a ajus la 1.030 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului chimic a fost similara cu valoarea operatiunilor cu titluri Petrom, 1,2 miliarde de lei.
Policolor a revenit ieri la 6.000 lei/actiune, aproape de maximul atins in urma cu cateva zile. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de vopsele a inregistrat insa o scadere si a ajus la 722 milioane de lei.
O alta cazuza a cresterii mai mici a indicelui BET fata de BET-C este scaedrea actiunilor Terapia Cluj, cu o pondere mai mare in BET dupa inchieierea ofertei de preluare. Actiunile producatorului de medicamente au urcat totusi ieri cu 1,2% pana la 4.300 lei/actiune.
Printre cele mai importante cresteri de miercuri s-a numarat cea a producatorului de componente pentru motoare Diesel Mefin Sinaia. Actiunile acesteia au urcat ieri cu 13% pana la 35.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Mefin a fost de 120 milioane de lei.



Piata Rasdaq: Tranzactii de 2,7 mld. lei cu actiuni ARDAF
Actiuile companei de asigurari ARDAF din Cluj au revenit ieri pe primul loc in topul celor mai tranzactionate titluri de la Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 2,7 miliarde de lei, adica peste o treime din valoarea totala a tranzactiilor de pe piata. Cotatiile au oscilat intre 1.090 si 1.120 lei/actiune, iar pretul mediu a pierdut 2,1%.
Vlad Nicolaescu
Tranzactiile de valoare mare cu actiunile companiei de asigurari au inceput de mai bine de o luna, dar de atunci nu s-a raportat decat o scadere de 4% a detinerii unia din actionarii minoritari, Eurom Bank. Banca mai detinea la momentul raportarii 11,3% din actiunile companiei de asigurari.
Actiunile companei producatoare de motoare si gerenatoare electrice Bega Electromotor au inregistrat ieri cea de-a doua zi consecutiva cu tranzactii de valoare ridicata. Valoarea operatiunilor de ieri a fost de 1,1 miliarde de lei, iar cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la pretul de 1.000 de lei, pret identic cu cotatia din ziua anterioara. Bega Electromotor are un capital social de 79 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei.
Actiunile fabricantului de produse lactate Prodlacta Brasov au atins ieri 15.500 lei/actiune, dupa peste patru saptamani de crestere. Pretul mediu a inregistrat o crestere de 7% fata de marti, iar valoarea operatiunilor a fost de 303 milioane de lei.
Corectia negativa a actiunilor Rrompetrol Rafinare a continuat, astfel ca pretul mediu a pierdut inca 2,6%. Cotatia minima a zilei a fost de 40.500 lei/actiune. Actiunile companei au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a cu tranzactii in valoare de 425 milioane de lei. O scadere similara au inregistat actiunile Rompetrol Bucuresti care au ajuns la 440 lei/actiune pe fondul unei lichiditati reduse.
Tot la categoria I, actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman au atins cel mai mic pret din ultimele 12 luni de tranzactionare, 15.000 lei/actiune, pe fonul unei valori extem de reduse a tranzactiilor. Cotatia medie a coborat cu 4%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24