Burse - Fonduri mutuale

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre pensia Pilon II şi noua CASS din 2022, scăderea burselor şi decizia de pensionare. Dan Armeanu, ASF: Plata eşalonată, indicată din punct de vedere fiscal

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Liviu Popescu

14.03.2022, 07:00 499

♦ Cele mai recente date, cele de la ianuarie 2022, arată active totale de 90 de miliarde de lei pentru cele şapte fonduri de pensii Pilon II şi un număr total de 7,8 milioane de participanţi.

Un român care şi-a deschis dreptul la pensie prin inter­mediul fondului de pensii Pilon II are în prezent două opţiuni pentru plata banilor: fie plata integrală, adică acei bani cu care a contribuit din salariul brut lunar plus ce randament a obţinut administratorul, fie plata eşalonată, adică plata lunară pe o perioadă de minimum 2 luni şi una maximă de 60 de luni.

Diferenţa principală dintre cele două plăţi este dată de partea de fiscalitate: mai nou, de la începutul lui 2022, orice pensie care depăşeşte 4.000 de lei se impozitează cu 10% reprezentând contribuţia de asigurări pe sănătate (CASS) la care se adaugă şi impozitul pe venit de 10%. Cu alte cuvinte, dacă românul alege plata integrală (aproximativ 11.600 de lei contul mediu Pilon II) va plăti şi CASS de 10% şi impozit pe venit de 10%.

Dar, dacă acei 11.600 de lei sunt „sparţi“ în mai multe luni, aici intervenind plata eşalonată, de exemplu 2.000 de lei timp de şase luni, atunci noul pensionar nu mai plăteşte nicio taxă. Dacă plata eşalonată este cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei atunci se plăteşte doar CASS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO