Finanţe personale

EY: O persoană are nevoie de 100.000 dolari pentru pensionare

21 sep 2015 Autor: Roxana Pricop

Un studiu realizat de compania internaţională de con­sul­tanţă EY scoate la lumină faptul că o persoană obişnuită ar avea nevoie de cel puţin 100.000 de dolari în eco­nomii pentru perioada de pensionare, în ţările dezvoltate acest prag fiind şi mai ridicat.

Studiul atrage atenţia că sistemele de pensii publice şi private din lume nu dispun de suficiente active pentru a acoperi acest necesar.

„Jucătorii din sectorul pensiilor au în faţă aşadar o provocare uriaşă: aceea de a creşte de cinci ori totalul ac­ti­ve­lor pe care le administrează în următorul deceniu“, spun autorii studiului EY „Premiul de 500 de trilioane USD: O vi­ziune centrată pe client în piaţa globală de pensii“.

În România, sistemul de pensii este construit pe trei pi­loa­ne. Sistemul public  funcţionează în baza tehnicii „pay as you go“, adică angajaţii şi angajatorii plătesc o contribuţie din venit pentru pensia persoanelor retrase din activitate. Pilo­nul doi de pensii este format din fondurile de pensii pri­vate obligatorii, la care doar angajatul contribuie cu 5% din venit. Al treilea pilon este format din fondurile de pensii private facultative unde angajaţii şi angajatorii contribuie voluntar, beneficiind de anumite deduceri fiscale. În acest moment, pensia medie lunară în România este în valoare de 200 de euro (880 de lei), asigurată în principal de sistemul public.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.09.2015

 
Cuvinte cheie:
EY
, pensionare
, bani
, studiu
, pensii
, angajati
, angajatori
, contributie
, fonduri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide